Welkom bij Studio Dotter!

Costumière opleiding

Leuk dat je interesse hebt in de Costumière opleiding! De volgende lichting Costumières start in februari 2025. Heb je interesse? Stuur even een mailtje.

Wat houdt een Danckaerts opleiding in?

Modevakscholenvereniging Danckaerts is een vereniging waarbij leraressen met een modevakschool zijn aangesloten die werken met de Danckaerts patroontekenmethode en die examens afnemen met behulp van die methode. Het is een particuliere organisatie (geen erkenning door de overheid) en aan branche-erkenning wordt gewerkt. Het is vergelijkbaar met een opleiding op MBO niveau.

De opleidingen die Danckaerts biedt zijn niveau 1: Costumière (waarin je de basis legt voor patroontekenen voor dames en voor meisjes), niveau 2: Coupeuse (1, 2, Heren en Lingerie) en niveau 3: Lerares. Je kunt ze allemaal doen, in een rechte lijn er doorheen of zigzaggend.

Wat ga je doen in de Costumière (of Costumier!) opleiding?

De Costumière opleiding is gebouwd op 3 pijlers:

  • Patroontekenen: je begint bij de basics, maar het is gelijk al behoorlijk compleet: je leert patronen te tekenen voor rokken, mouwen, bovenkleding met figuurnaden en zonder (voor meisjes), een kimono, kragen. Broeken ontbreken. De modellen zijn niet al te gecompliceerd. Je leert alle individuele patroondelen uit te tekenen, alsof je een naaipatroon aanlevert aan de Fibre Mood/ander patroonblad of -merk. Je leert ook om op basis van een plaatje te beschrijven/schetsen wat voor patroon je zou gebruiken.
  • Naaien: enerzijds leer je over de constructie van kledingstukken en naai je op hele en (vooral) halve schaal jurken en blouses. Anderzijds is er een lijst met kneepjes die je onder de knie moet krijgen èn moet inleveren in een portfolio. Je leert ook om op basis van een plaatje te beschrijven/schetsen hoe je dit kledingstuk/onderdeel van naait.
  • Textielwarenkennis: je leert over een aantal grondstoffen die gebruikt worden om garens te maken, hoe dat gebeurt en hoe die tot verschillende soorten textiel worden geweven.

Voor wie is deze opleiding bedoeld?

Alle Costumières en Costumiers die starten zijn echte naai-fanaten. Ze doen weinig dingen liever dan kleding naaien en zijn daarnaast heel nieuwsgierig: hoe zit dit in elkaar, hoe kan ik dit patroon zelf aanpassen, hoe kan ik dit mooier maken? Qua niveau verwacht ik dat je al behoorlijk wat kledingstukken gemaakt hebt en wel zo’n beetje weet hoe je die (misschien zelfs wel zonder werkbeschrijving) in elkaar naait. Je weet bijvoorbeeld al wat een beleg is en hoe je die naait, wat een overslag is en waar die voor dient, etc.

Wat maakt het programma van Studio Dotter anders dan opleidingen bij andere modevakscholen?

Elke modevakschool geeft op haar eigen manier invulling aan de opleiding. In plaats van elke week 2,5 uur les in de lesruimte van je Modevakschool + een aantal uur huiswerk, volg je bij Studio Dotter elke maand 1 les van 4 uur in de studio, 2 online lessen van ca. 1,5 uur en besteed je de overige tijd aan zelfstudie met behulp van videolessen en huiswerkopdrachten. Dat biedt jou de mogelijkheid flexibel je tijd in te delen, maar het vergt wel discipline om in de overige 3 weken genoeg tijd in je studie te stoppen. Als je weet dat dat niet je sterkste kant is, kun je misschien beter bij een meer traditionele modevakschool aan de slag.

Door een groepsprogramma te volgen, is het mogelijk om dat op afstand te doen. Dat betekent wel wat er minder ruimte is voor maatwerk voor individuele leerlingen en dat het veel discipline van jou vereist. Dat geldt natuurlijk voor elke costumière opleiding, maar omdat je mij niet elke week ziet en veel alleen werkt, moet je je goed afvragen of dit programma bij jouw leerstijl past. Aan de andere kant is het in een groep wel duidelijker als je achterop raakt, waardoor dat hopelijk als een goede stok achter de deur werkt!

Hoe ziet het programma bij Studio Dotter eruit?

De verschillende onderdelen worden over het hele jaar verspreid. In het programma dat je aan het begin van het lesjaar krijg, zie je precies wat je per week moet bekijken, maken en inleveren. Heb je straks een week iets minder tijd, kun je dus vast vooruit werken. Je krijgt het volledige programma en al het materiaal (exameneisen, opdrachten, videolessen) bij aanvang van de opleiding. Materiaal is zowel digitaal (videolessen) als fysiek (studieboeken, mappen met opdrachten, etc).

Eén vrijdag of zaterdag in de maand is er een fysieke bijeenkomst van 9.00 tot 13.00. De rest van de maand volg je het programma (mix van ondersteunende videolessen en huiswerkopdrachten), in je eigen tijd. Twee keer per maand, op dinsdag van 20.00 tot ca. 21.30, hebben we een gezamenlijke online les om vragen en huiswerk te bespreken. In totaal zijn er ca. 35 uur contactmomenten in een lesperiode, naast de tig uur aan videolessen die je in je eigen tijd kunt bekijken.

Ga je ook iets voor jezelf maken?

Zeker, we bouwen tijd in om ook voor jezelf mooie kleding te maken. Je gaat de basispatronen voor een rok, bovenlijfje en kimonoshirt perfectioneren op jouw maten. Alles wat je leert over het ontwerpen van naaipatronen kun je daar vervolgens op loslaten!

Wanneer zijn de lessen?

De groep Costumières die in februari 2025 start, hebben (zoals het er nu uitziet) 1x per maand een fysieke les op vrijdag of zaterdag (9.00 tot 13.00) en 2x per maand een online les op dinsdagavond (20.00-21.30). Op dit moment is er alléén nog plek in de groep op zaterdag.

Week 1: op vrijdag/zaterdag in de studio, week 2: geen les, week 3 en 4:  online bijeenkomst op dinsdagavond van 20.00 tot 21.30. In die online bijeenkomst bespreken we het gemaakte huiswerk en oefenen we de mondelinge examens. In principe heb je elke week huiswerk, muv kerst- en zomervakantie. Huiswerk = een videoles bekijken en een opdracht maken.

In de fysieke les probeer ik de allerbelangrijkste zaken te behandelen, dus mis die niet! De online bijeenkomsten worden opgenomen en kun je terugkijken.

Wat is het huiswerk dat je maakt?

Het wisselt per week wat je maakt of leert. Je krijgt tekenwerk (op 1/4e schaal tekenen van patronen, op ½ schaal tekenen en naaien van een dameskledingstuk, en naai-technieken).  Niet alles is even spannend of naar jouw smaak. Gevolg van veel huiswerk maken is dat je niet altijd veel tijd over hebt om leuke dingen voor jezelf te maken. Je leert heel veel, maar het lukt vaak pas in een langere vakantie om die ook eens rustig toe te passen. Is er een huiswerkopdracht die je erg aanspreekt, kun je die natuurlijk ook op hele schaal en in je eigen maten naaien.

Hoe groot zijn de groepen?

De groep bestaat uit ongeveer 8 deelnemers.

Hoelang duurt de opleiding en wat is ongeveer de tijd die er wekelijks in gestoken dient te worden? 

Gaat het je goed af en kun je alle lessen bijhouden, zou je na een 1,5 jaar (= 3 lesperiodes) examen kunnen doen (elk jaar in februari en juni, centraal georganiseerd door Danckaerts Modevakscholen). Vind je het best lastig of lukt het je niet altijd je huiswerk te maken, plakken we er een half jaar aan vast en doe je na 4 lesperiodes examen. Per week moet je rekenen op zo’n 5-8 uur aan huiswerk (afhankelijk van hoe makkelijk het je afgaat).

Wat zijn de kosten?

Eén lesperiode van 5 maanden kost €700. Voor de Costumière-opleiding heb je 3 lesperiodes nodig, afhankelijk van jouw voortgang. Dit is exclusief studieboeken van Danckaerts (à ong. €120), examendeelname en materiaal om huiswerkopdrachten mee te maken (papier, stof, etc) . Je betaalt per lesperiode; stop je gedurende een lesperiode, wordt het lesgeld voor die periode niet gerestitueerd. Wist je dat je het budget dat je kunt gebruiken voor persoonlijke ontwikkeling (als je het geluk hebt zo’n werkgever te hebben) ook hiervoor zou kunnen inzetten? Even checken bij de baas! 😉

Wat moet ik zelf kopen?

De lesboeken schaf je bij Studio Dotter aan (via Danckaerts Modevakscholen). Welke boeken voor welke opleiding nodig zijn, vind je in de Algemene Voorwaarden, onder ‘Danckaerts Opleidingen’. Daarnaast heb je materiaal nodig om mee te werken tijdens de lessen en thuis, dat vindt je in dit lijstje.

Wat is het vervolg?

Nadat je je Costumière diploma behaald hebt en de smaak te pakken hebt, kun je doorgaan met de volgende onderdelen binnen de Danckaerts opleidingen. Die zijn in 3 niveau’s in te delen: Costumière is niveau 1, Coupeuse is niveau 2 en Lerares niveau 3. Zowel Coupeuse als Lerares bestaat uit verschillende diploma’s met verschillende thema`s. Voor Coupeuse zijn dat Coupeuse 1 (moeilijke modellen tekenen, naaien en textielwarenkennis), Coupeuse 2 (proportie + handelskennis), Coupeuse Herenkleding, Coupeuse Lingerie (badkleding, onderkleding, geen BH’s). Voor Lerares is dat Lerares 1 (nog moeilijkere patronen tekenen), Lerares 2 (Proportie en Didactiek) en Lerares Lingerie (aangevuld met BH’s).

In het programma dat je bij mij volgt, zal het vervolg op Costumière Coupeuse 1 zijn.

Hoe ziet een examen eruit?

Wil je de opleiding afsluiten met een examen, kun je na 1,5 jaar (afhankelijk van de hoeveelheid tijd die je erin kunt steken en hoe snel je het oppikt) examen doen. Een examen bestaat uit 4 onderdelen, op 1 dag: je tekent twee patronen (van meisjes/dameskleding), je naait één jurkje op halve schaal en je hebt 2 mondelingen: textielwarenkennis en theorie (hoe zou je dat tekenen, hoe zou je dat naaien?).

De examens vinden plaats in Lelystad en duren van 8.30 tot 17.30. Je kunt 2 x per jaar examen doen en mag onderdelen van een opleiding ook uitspreiden, dus na een jaar bijvoorbeeld alleen patroontekenen en textielwarenkennis en weer een half jaar later ook de andere twee onderdelen.

Waarom zou je een diploma moeten halen?

Dat moet niet 😉 Je kunt ook gewoon op naailes zitten en veel van deze dingen (niet alle) op je eigen tempo leren. Je kunt ook de opleiding volgen en geen examen doen. Een examen zorgt echter voor een gevoel van urgentie, waardoor je hopelijk minder makkelijk achterop raakt. Je gaat een groepsprogramma volgen met een vooruit geplande inhoud en wil je na een jaar examen kunnen doen, moeten we ons aan dat programma houden.

Halverwege evalueren we en bekijken we voor wie iets meer tijd noodzakelijk is. Voor diegenen maak ik vervolgens een nieuw programma, waaraan we ons wel kunnen en gaan houden. Met andere woorden, je hobbelt mee in het tempo van de groep. Wil je echt geen examen doen, organiseer ik daarom als stok achter de deur een Studio Dotter-examen en krijg je van mij een certificaat.

Los van het effect dat het examen op jouw discipline kan hebben, is een diploma natuurlijk ook gewoon een bekroning op een jaar hard werken. In de meeste beroepsgroepen gaat zo’n diploma geen deuren openen (sterker nog, de meeste mensen denken dat je kostuums voor het theater maakt oid) en zou je het vooral moeten zien als een bewijs voor jezelf van zelfontplooiing!

Meer informatie over deze opleidingen vind je op de website van Danckaerts Modevakscholen.

Lees ook de Algemene Voorwaarden even!

Interesse in deze opleiding? Stuur een mailtje. Het liefst spreek ik je even persoonlijk, dus dan maken we een afspraak hier in de studio of om te videobellen.

Er zijn nog geen beoordelingen.

Een beoordeling toevoegen

Wees de eerste om “Costumière opleiding” te beoordelen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Updating…
  • Geen producten in de winkelwagen.