Welkom bij Studio Dotter!

Naaicursus in de studio

Heb jij oren naar een reeks ochtenden of avondjes ontspanning, waarop je ongestoord iets moois leert maken? Geef je dan snel op voor een naaicursus. Kun je nog niks? Of kun je al best wel wat, maar wil je meer? De niveaus in de groepen zijn gemixt, dus jij leert wat je wilt leren.

Wachtlijst

Zeker tot september 2024 zijn veel cursusgroepen vol! Jammer hè? Wil je een plaatsje op de wachtlijst? Stuur dan even een bericht met je gegevens en waarin je vermeldt welk dagdeel je voorkeur heeft (en hoe flexibel je bent). In de tussentijd zou je natuurlijk een online naaicursus kunnen doen!

Omdat de meeste cursisten hun plekje niet meer willen afstaan, is de wachtlijst momenteel vrij lang, dus ik kan helaas niet aangeven wanneer er plek vrij komt. Toekenning van plekken in de cursus gebeurt op basis van volgorde op de wachtlijst en is afhankelijk van de populariteit van een lesmoment.

Welkom!

Wat leuk dat je interesse hebt in een naaicursus bij Studio Dotter! Tijdens een cursus in de studio in Bathmen (bij Deventer) leer je kleding maken voor jezelf, je kind, je partner of wie dan ook. Begin bij het begin (zie onze beginnerscursus) of bouw uit wat je al kunt. Ook kun je de modevakopleiding tot Costumière volgen.

Het lesjaar voor de naaicursussen is verdeeld in blokken van 10 tot 12 weken. Je geeft je op voor één lesblok en kunt daarna zoveel cursussen er achteraan plakken als je zelf wilt. De groepen zijn klein (max. 8 personen) en de les wordt gegeven door bekwame docenten. In de lesruimte kun je gebruik maken van naaimachines, lockmachines en alle tools die je nodig hebt om te naaien.

Kleinschalig

Door de kleine groepen is er veel individuele aandacht.

Ervaren docenten

De cursus wordt gegeven door een door de wol geverfde docent.

Inhoudelijk op maat

Werk op je eigen niveau en tempo aan een zelfgekozen project.

Gezelligheid

Ontmoet mede-cursisten en heb samen een gezellige tijd.

Naaicursus in de studio

Lestijden

Lessen worden gegeven op:

 • Maandagavond (19.30-21.30)
 • Dinsdagochtend (09.00-11.00)
 • Dinsdagavond (beginnerscursus) (19.30-21.30)
 • Woensdagochtend (09.00-11.00)
 • Woensdagavond (19.30-21.30)
 • Donderdagochtend (09.00-11.00)
 • Donderdagavond (beginnerscursus) (19.30-21.30)
 • Vrijdagochtend, om de week (09.00-11.30)
 • Vrijdagavond (beginnerscursus), om de week (19.30-22.00)

Dit is Studio Dotter

 • andrea

  Andrea Rook

  Docent beginnerscursus

 • merel

  Merel Meijer

  Eigenaar & docent

 • vera

  Vera Spang

  Docent beginnerscursus

Wat leer je in een naaicursus

Wat jij gaat leren in een naaicursus ligt helemaal af van wat jouw wensen zijn en van wat je al kunt. Je kunt de focus leggen op kinderkleding, omdat dat makkelijk en vaak snel af is, en niet veel stof kost: allemaal elementen die prettig zijn als je begint met naaien. Maar uiteraard kun je ook beginnen met kleding voor jezelf, of daar op een later moment in de cursus mee starten! Ook kun je tijdens je cursus de basisvaardigheden van het tekenen van je eigen patronen onder de knie krijgen, als je daar interesse in hebt. Wil je patroontekenen, maar heb je nog geen naai-ervaring, dan beginnen we daar eerst mee.

De expertise van de docent ligt vooral bij het maken van kleding, dus is de cursus minder geschikt wanneer je vooral de wens hebt om gordijnen e.d. te leren naaien. Wanneer je met name kleding wilt vermaken of repareren, is het handig als je enigszins bekend bent met de constructie van een kledingstuk en beginnen we zo nodig toch met een simpel project om daar gevoel voor te krijgen.

Beginnerscursus

Deze cursus is bedoeld voor de echte beginner, iemand die bij wijze van spreken nog nooit een naaimachine heeft aangeraakt, maar wel zin heeft om te leren naaien. Ook als je al weleens wat aan hebt gemodderd thuis, maar niet echt verder komt, ben je welkom!

Collega’s Vera en Andrea geven deze cursussen en we hebben een mooi programma gemaakt voor cursisten die nu van toeten noch blazen weten, maar daar graag verandering in willen aanbrengen. Het is een mooie mix tussen lessen in de studio en online lessen (waartoe je een jaar lang toegang hebt!).

Woon je verder weg? Dan kun je ook de online Beginnersgids gaan volgen: heel veel videolessen die jou op pad helpen wanneer je wilt leren naaien.

Danckaerts Modevakopleiding

In februari 2025 start de tweede groep leerlingen de modevakopleiding tot Costumière. De focus in deze opleiding ligt op:

 • Patroontekenen: je leert patronen tekenen voor bovenkleding (truien, blouses, etc), jurken, broeken, rokken en mouwen, voor dames en voor meisjes. Geen super-ingewikkelde modellen in dit stadium, maar uiteraard wel uitdagend genoeg. Daarnaast naai je een aantal van de damesmodellen op halve schaal. Je tekent deze patronen voor dames/meisjes met standaard maten. In de Costumière opleiding leer je nog niet hoe je patronen aanpast als jij of degene voor wie je naait buiten de standaard maattabellen valt, dat komt aan bod in de vervolgopleiding tot Coupeuse 2 (het zgn Proportie-tekenen).
 • Naai-technieken: je leert de ‘fijne kneepjes van het vak’ naaien. Aan bod komen onder andere verschillende soorten zakken (paspel, steekzak, zakken met kleppen, etc), verschillende soorten sluitingen (polo, overhemd, mouwsplit, etc) en verschillende soorten kragen (platte, opstaande, overhemd, etc). Hier werk je gedurende het jaar aan en de mooiste exemplaren stop je in je portfolio (onderdeel van het examen).
 • Textielwarenkennis: je leert al je zintuigen in te zetten om te herkennen waarvan en hoe een lap stof is gemaakt en wat daar de eigenschappen van zijn.

Lees hier meer over de Costumière opleiding.

Ook in februari 2025 start een groep leerlingen de modevakopleiding tot Coupeuse. Zij hebben hun Costumière diploma behaald en gaan hun kennis van bovenstaande onderwerpen uitbreiden met lastigere patronen en technieken.

Tien keer een fantastische avond gehad. Veel geleerd, gezellig gekletst. Merel neemt tijd voor elke cursist en je kunt werken op je eigen niveau en tempo. In de toekomst ga ik zeker weer een keer de cursus volgen om me nog meer vaardigheden eigen te maken!
Hanneke
Cursist in de studio
Een jaar geleden kwam ik bij Merel. Zonder enige ervaring startte ik met naaicursus. Inmiddels heb ik al diverse kledingstukken gemaakt! Merel kan je zowel de beginselen van het werken met de naaimachine en kleding maken bijbrengen en daarnaast inspelen op moeilijkere projecten. De avonden zijn gezellig en in een rustige omgeving. Echt even een avondje voor jezelf, je hoofd leegmaken. Door de kleine groepen is er veel persoonlijke aandacht. Echt een aanrader!
Meike
Online cursist
Super leuke cursus! Merel geeft op een ontspannen en heldere manier les. Ik heb erg veel geleerd en hoop nog meer te leren.
Jorien
Cursist in de studio

Praktische zaken

 • 10-12 lessen van 2 uur, of 5-7 lessen van 2,5, in de avond of ochtend (afhankelijk van de lesperiode);
 • Vast lesmoment, maar middels een online agenda flexibiliteit in het inhalen van gemiste lessen (mits 12 uur van tevoren afgemeld en mits er plek is tijdens andere lesmomenten);
 • Kleine groep in informele setting (max. 8 cursisten);
 • Professionele begeleiding op maat, volledig aangepast op jouw niveau (van beginners tot gevorderden);
 • Keuze uit veel verschillende eenvoudige of uitdagendere patronen, voor kinderen of jezelf. Jij bepaalt wat je maakt en op welk tempo;
 • Je kunt je eigen naaimachine meenemen, over er een huren tijdens de lessen (à €1,50 per les);Inclusief koffie/thee en wat lekkers, gebruik van lockmachine, patronen, gereedschappen etc;
 • Exclusief stof, garen, patroonpapier en fournituren (tegen bijbetaling kun dat je ter plekke afnemen);
 • 25% korting op je eerste aankoop en daarna 10% korting op alle stoffen in de online stoffenwinkel;
 • Kosten tot 31 juli 2023: €10 per lesuur (de Beginnerscursus kost €9,25 per uur);
 • Locatie: Spoorstraat 6, Bathmen (parkeren kan voor de deur).

Kijk ook even in de Algemene Voorwaarden!

Updating…
 • Geen producten in de winkelwagen.