Welkom bij Studio Dotter!

Korte online naaicursussen

Hier vind je alle korte online naaicursussen, voor als je op zoek bent naar één naaitechniek of een klein project.

Korte online naaicursussen

Ben je een overhemd aan het naaien en kom je er gewoon niet uit met die kraag? Kun jij al best aardig naaien, maar willen die boordjes maar niet lukken? Wil je weten hoe je een paspelzak naait, of een reverskraag? Zie jij het wel zitten om jouw naainiveau naar een next level te tillen?

Met de korte cursussen die je hier vindt, help ik jou op weg met jouw specifieke naaivraag, want de lessen die je hier vindt zijn beperkt tot één naaitechniek of klein project.

De cursussen zijn wisselend van lengte en niveau en je zult er forever toegang toe hebben, dus je kunt ze net zo vaak bekijken als voor jou nodig is.

Video afspelen over Online cursus naai een shirt overlay

Naai een boordje

Niveau:
1/5

Beginner

In deze korte cursus (met bijna 2 uur aan videolessen) leer ik je stap voor stap een prachtig boordje naaien van rekbare stof aan een trui, shirt of broek. Ik leg je uit hoe je rekpercentages berekent (waarna je never nooit meer een lubberende boord krijgt), hoe je de boordjes aan je kledingstuk naait en daarna afwerkt. Ik laat je ook nog twee variaties zien: één voor een hoge boord (en hoe je voorkomt dat dat een col wordt) en één waarbij we de hals aan de binnenkant heel chique afwerken met een extra biesje.
Je kunt de cursus tot in de pruimentijd terugkijken, maar als je het eenmaal doorhebt, schud jij strakke boordjes zó uit je mouw!

Naai een Paspelzak

Niveau:
3/5

Half-gevorderde tot gevorderde

In deze korte cursus (met dik twee uur aan videolessen) leer ik jou hoe je iets moeilijks makkelijk maakt: de Paspelzak! Deze zakingang kun je maken op bijvoorbeeld een pantalon of in een colbertje.
Zoals vaker geldt ook hier dat er meer wegen naar Rome leiden; een Paspelzak kun je op verschillende manieren naaien. In de cursus Naai een Paspelzak krijg je een PDF met oefenpatronen waarmee we op 3 verschillende manieren een zakingang gaan naaien, met twee verschillende zakken (één voor een pantalon, één voor een colbert). In totaal kun jij na het volgen van deze cursus dus op 6 verschillende manieren een Paspelzak naaien! Ik loods je stap voor stap door het proces heen, laat je zien waar je even extra goed op moet letten en hoe je uiteindelijk een strakke zak maakt 😀

Naai een Tote Bag

Niveau:
1/5

Beginner

Met deze korte cursus (dik een uur aan videolessen) leer je deze superhandige tas naaien, in twee formaten: niet alleen een leuk en leerzaam project voor beginnende naaiers, maar gevorderde sewista’s zullen zeker ook blij worden van zo’n mooie en makkelijke tas!

Je kunt de tas maken in verschillende stoffen: van soepel linnen tot stevige canvas of corduroy. Elk type en print een andere uitstraling!

Bij deze cursus krijg je 2 digitale patronen: eentje voor de Maxi tas, eentje voor de Mini (zie de foto’s voor afmetingen). Ik heb er standaard één in mijn fietskrat voor boodschappen, maar omdat de tas zowel een binnenzakje heeft als een sluiting met drukknopen is het een ‘veilige’ tas om mee te nemen de stad in.

Wat je nodig hebt om deze tas te kunnen maken vind je hier.

Naai een Jurkje met voering

Niveau:
2/5

Half-gevorderde

In deze korte cursus (ruim 3 kwartier aan videolessen) laat ik zien hoe je voor elk jurkpatroon (of dat van bijvoorbeeld een blouse) zelf het patroon van een beleg en een voering tekent en dat vervolgens samen in een jurk naait. Ook geef ik je een gouden tip voor het heel snel en makkelijk zomen van praktisch elk kledingstuk. Waarom is het handig om te weten hoe je een jurkje voert? Wanneer jij een patroon uitkiest van een kledingstuk dat niet gevoerd is, maar je zou toch graag een extra laagje stof aan willen hebben, is het fijn als je zelf heel eenvoudig een aantal nieuwe patronen kunt tekenen en die voering in je jurk of blouse kunt naaien. Als je eenmaal weet hoe je zoiets aanpakt, gaat er eigenlijk een hele schatkist aan nieuwe mogelijkheden open en hoef jij je helemaal niet meer te houden aan wat de patroonmaker toevallig bedacht heeft! Naai-skills next level 😀

Naai een Kraag en Staander

Niveau:
2/5

Half-gevorderde

Bloesjes of overhemden naaien, dat lukt je misschien nog net, maar je loopt echt vast op de bovenkant: hoe werkt dat nou, die kraag en die staander??

In deze korte cursus (dik een uur aan videolessen) leg ik jou stap voor stap uit hoe je deze techniek aanpakt: hoe bereid je je stukken stof voor, hoe naai je een strakke kraag en hoe bevestig je die aan je blouse. Ook wanneer jouw project alleen een staander heeft (waar geen kraag uitsteekt), kun je toepassen wat je in deze cursus leert.

Je kunt deze lessen er steeds weer bij pakken als je niet zo vaak bloesjes naait (wat hierna zomaar zou kunnen veranderen!) en je hoeft het daarom allemaal niet te onthouden.

Naai een Gulp

Niveau:
2/5

Half-gevorderde

Broeken naaien, dat lukt je misschien nog net, maar je loopt echt vast op de sluiting: hoe werkt dat nou, die gulp?? In deze korte cursus (bijna een uur aan videolessen) leg ik jou stap voor stap uit hoe je deze techniek aanpakt: hoe bereid je je stof voor en hoe naai je vervolgens een strakke gulp. Je kunt deze lessen er steeds weer bij pakken als je niet zo vaak broeken naait (wat hierna zomaar zou kunnen veranderen!) en je hoeft het daarom allemaal niet te onthouden.

Waarom een online naaicursus bij Studio Dotter?

De lessen bestaat uit tekst, foto èn heel veel video. Ik leg niet alleen uit wat je doet, maar ook waarom. Ik geef je alternatieven (er zijn tenslotte meer wegen die naar Rome leiden), ik waarschuw je voor mogelijke problemen en hoe die te voorkomen. Daarnaast bied ik je oplossingen voor foutjes die je misschien hebt gemaakt.

Ik geef al een aantal jaar naailes aan veel verschillende cursisten en ik weet precies over welke handelingen of technieken vaak vragen zijn. Zodra ze bij jou in je hoofd opkomen, beantwoord ik ze!

Met 11 jaar onderwijservaring, waarvan 4 jaar als naai-juf, ben je bij mij, Merel van Studio Dotter, aan het goede adres voor een heldere uitleg. Mijn aanpak is relaxed, realistisch en verre van stoffig.

Online naaicursus naai een shirt
Net mijn eerste stapjes gezet in het naaiwereldje. Ik heb mij een machine aangeschaft en meteen ook de online beginnerscursus van Studio Dotter. Wat een super duidelijke cursus. Heel goed gebracht en uitgelegd, met veel informatie ! Ik ben fan en ga me zeker nog meerdere cursussen aanschaffen, om zo hopelijk uiteindelijk wat moois te kunnen gaan maken en mij meester te maken van alle ins en outs van het naaien ! Bedankt Studio Dotter voor deze leerrijke cursussen.
Sonja
Beginnerscursus
Duidelijke lessen. Verhelderend. Mooi naslagwerk voor als ik op één van de onderwerpen een keer vastloop. Heb al best wat “oh ja” momentjes gehad. Er zijn niet alleen kwartjes maar ook hele euro’s gevallen. Complimenten dus!
Diana
Beginnerscursus
Voor het eerst ben ik zeer tevreden over een zelfgemaakte zomerjurk waarbij ik de randjes zo professioneel mogelijk heb afgewerkt dankzij jouw online cursus 'randjes afwerken.' Heel blij met mijn tweelingnaald en nog blijer met de onzichtbare bies!
Heidi
Randjes afwerken

Alle online naaicursussen in categorie 'Korte cursus'

Coming up:

 • Patroontekenen: Hele en Halve Cirkelrok
 • Patroontekenen: Basisslip en Boxer voor dames
 • Patroontekenen: Rok van Rekbare Stof
 • Naai een V-hals
 • Naai een Reverskraag
 • Naai een Knoopsgatenpat
 • Zak in zijnaad: patroontekenen en naaien
 • Naai een Opgestikte Zak
 • Naai een Zoom met een Tweelingnaald
 • Mouw inzetten op 2 manieren
 • Naai een Coupenaad
 • Naai een Burrito in een Overhemd
 • Naai een Mouw met Manchet
 • Hoe teken ik een patroon over?
 • Naai een Rits in een Vest
 • Naai een Platte Naad
 • Schuine Steekzak: patroontekenen en naaien
 • Hoe knip ik de patroondelen uit de stof?
 • Naai een Knoopsgatenpat
Silia Jurk uit La Maison Victor

Over mij

Ik ben Merel Meijer, kind van de jaren ’80, trotse bezitter van 2 Masterdiploma’s èn een hele rij diploma’s van Modevakscholenvereniging Danckaerts.

10 jaar lang heb ik in het hoger onderwijs voor de klas gestaan als docent Engels, tot de tijd rijp was om het roer om te gooien en in plaats van mijn lievelingstaal, mijn lievelingshobby te gaan onderwijzen. Inmiddels heb ik al heel veel verschillende cursisten leren naaien of geholpen op een niveau hoger te komen.

Naast de lessen en workshops in mijn studio in Deventer ontwikkel ik online naaicursussen, voor alle niveaus, omdat ik graag zoveel mogelijk mensen wil bereiken. Kleding naaien is zó leuk en totaal niet ouderwets, stoffig of moeilijk!

Veelgestelde vragen

Een online naaicursus van Studio Dotter bestaat uit een prettige mix van tekst, downloads èn vooral heel veel uitgebreide instructievideo’s. De lessen kun je in je eigen tempo tot je nemen; alles in één keer voordat je begint, of terwijl je zelf ook de stappen doorloopt. Je kunt de lessen bekijken op computer of tablet. De opmaak van de site is minder geschikt voor op je telefoon.

Alle informatie wordt je stapsgewijs aangeboden. Je kunt dus heel gestructureerd vanaf stap 1 te werk gaan, of juist gericht op zoek naar datgene wat je nu nodig hebt.

Je hebt onbeperkt toegang tot de cursus* en kunt dus de video’s eindeloos terugkijken en de informatie herlezen.

*Zolang de cursus bestaat. In principe is dat oneindig.

 

Voor alle cursussen geldt dat je een computer/tablet/telefoon nodig hebt met internet, zodat je de cursus kunt volgen. Daarnaast heb je natuurlijk een naaimachine nodig.  Ook heb je stof en fournituren nodig; wat en hoeveel wordt je verteld in de eerste module van elke cursus.

Voor de patroonteken-cursussen heb je ook patroonpapier nodig, plus een lange liniaal en een schaallatje. Ook heb je iemand nodig die jouw maten opmeet.

Wanneer je niet begrijpt wat ik uitleg, of aanvullende informatie nodig hebt, ben je welkom om je vragen te stellen in de besloten Facebookgroep die bij de cursus hoort. De link naar de groep vind je in de eerste les van elke cursus. Je kunt hier je vragen stellen, foto’s posten (ook van het eindresultaat!), bekijken waar andere cursisten mee worstelen en je tegelijkertijd laten inspireren.

Je krijgt onbeperkt toegang tot de modules behorend bij de cursus van jouw keuze*. Daarin vind je een schat aan informatie; precies afgestemd op jouw behoeften. Ik leg niet alleen uit wat je doet, maar ook waarom. Ik geef je alternatieven (er zijn tenslotte meer wegen die naar Rome leiden), ik waarschuw je voor mogelijke problemen en hoe die te voorkomen. Daarnaast bied ik je oplossingen voor foutjes die je misschien hebt gemaakt. Ik geef al een aantal jaar naailes aan veel verschillende cursisten en ik weet precies over welke handelingen of technieken vaak vragen zijn. Zodra ze bij jou in je hoofd opkomen, beantwoord ik ze!

Daarnaast heb je ook toegang tot de besloten Facebookgroep waarin je met al je vragen terecht kunt.

Ook krijg je eenmalige 10% korting op de stoffen en fournituren in de webshop van Studio Dotter.

*Zolang de cursus bestaat. In principe is dat oneindig.

Ik maak gebruik van de Danckaerts Patroontekenmethode, een modevakschoolvereniging waar ik als Coupeuse bij ben aangesloten (als coupeuse Dameskleding, Proportie, Heren- en Jongenskleding, en Lingerie). Deze methode is nèt wat gedetailleerder dan de methode die gebruikt wordt voor commerciële patronen en daardoor kun je kleding ontwerpen die echt op maat is.

Updating…
 • Geen producten in de winkelwagen.