Welkom bij Studio Dotter!

Alles over... Textiel

Met de online naaicursus Alles over… Textiel leer jij wat de eigenschappen zijn van verschillende stoffen, hoe je ze herkent en – niet onbelangrijk – hoe jij een goede keuze maakt voor je volgende naaiproject!

Online naaicursus Alles over... Textiel

Weet jij waar je op moet letten als je stof koopt voor een nieuw naaiproject? Weet jij het verschil tussen katoen en linnen? Weet jij welke stof krimpt in de was en welke niet? Weet jij de namen van verschillende stoffen? 

Als naaien je (lievelings)hobby is, wil je toch ook wel een beetje verstand hebben van het materiaal waarmee je werkt? In de online naaicursus Alles over… Textiel krijg je bijna 30 video’s die jou helpen te begrijpen wat de eigenschappen zijn van verschillende stoffen, hoe je ze herkent en – niet onbelangrijk – hoe jij een goede keuze maakt voor je volgende naaiproject!

Wat ga je leren in deze cursus?

In de online naaicursus Alles over… Textiel ga ik jou heel grondig bijscholen op het gebied van Textiel. Je bekijkt de video’s met het stalenboek met 66 (!) stofstaaltjes in je hand, zodat je al je zintuigen in gaat zetten om te leren. We gaan het hebben over:

 • Grondstoffen: van welke verschillende bronnen wordt garen gemaakt en vervolgens stof en welke eigenschappen hebben al deze grondstoffen? En hoe herken je wat van welke grondstof is gemaakt? Handig om te weten, want wat vind jij fijn dragen en belangrijk in kleding?
 • Bindingen: hoe worden die garens tot stof geweven of gebreid en wat betekent dat voor jouw kleding? En hoe heten al die verschillende typen stof? Handig om te weten, want wat vind jij mooi?
 • Verving en bewerking: hoe worden de lappen stof geverfd of bedrukt? Wat voor bewerkingen kunnen er nog meer worden toegepast? Wat is het effect op de draagbaarheid en duurzaamheid? Handig om te weten, want hoe lang wil jij dat je kleding mooi blijft?
 • Waar moet je op letten wanneer je stof koopt? Welke informatie wordt gegeven en wat betekent dat? En hoe weet je nou wat goed is en wat niet?
De cursus Alles over... Textiel is echt heel tof! Ik ben er nu bijna doorheen en ik ben zo blij dat ik toch besloten heb om de cursus te doen. Ik heb namelijk ook de cursus Textielkennis gedaan bij Meester Coupeur Opleiding, wat ook tof was. Maar ook heel technisch en dan is deze cursus van jou echt perfect. Meer geschikt voor de hobby-naaiers, vind ik. Zo leuk al die stofjes en je legt het zo fijn uit!
Amadée
Ik was er meer dan blij mee… heb er echt heel veel aan gehad en ik kijk zeker nog eens opnieuw… Het was zo boeiend dat ik ongeveer de helft heb gekeken op 1 avond… tot diep in de nacht … en de volgende ochtend heb verder gedaan tot het einde… gebingewatched dus🤪
Klaar
Wow Merel, jij hebt echt ZOT VEEL tijd gestoken in die textielcursus, ik ben zoooo blij dat ik ‘m gekocht heb. Ze is zo ongelofelijk volledig en zo aangenaam in elkaar gestoken met die staaltjes, dat leuke werkboek dat perfect zo gemaakt is als ik het zou willen, die duidelijke overzichtelijke structuur in je cursus en de duidelijke filmpjes. Dikke dikke chapeau!!!!!!
An

Na deze cursus:

 • Weet jij van welke bronnen textiel gemaakt kan worden en welke eigenschappen elke bron heeft;
 • Kun jij aan een lap stof herkennen waar het van gemaakt is en weet je dus wat je in handen hebt;
 • Kun jij verschillende soorten bindingen (manieren van weven of breien) herkennen en weet je waar ze handig voor zijn, of welke je beter niet kunt gebruiken voor jouw project. Je kunt dit ook herkennen aan RTW (al gemaakte kledingstukken);
 • Weet jij hoe verschillende stoffen heten en kun je daarmee stoftips bij een patroon goed plaatsen en gericht zoeken naar wat je nodig hebt voor jouw project;
 • Kun jij aan een lap stof zien hoe deze geverfd is en weet je wat dat zegt over hoe die stof draagt en de duurzaamheid ervan;
 • Weet jij wat je aan moet met de (soms summiere) informatie die gegeven wordt op websites, in de stoffenwinkel, of op de labels in kledingstukken en kun je dus bewuste keuzes maken wanneer je stof of kleding koopt;
 • Weet jij hoe je een lap stof het best voorbehandeld en hoe je er iets moois van naait.

Waarom een online naaicursus bij Studio Dotter?

De lessen bestaat uit tekst, foto èn heel veel video. Ik leg niet alleen uit wat je doet, maar ook waarom. Ik geef je alternatieven (er zijn tenslotte meer wegen die naar Rome leiden), ik waarschuw je voor mogelijke problemen en hoe die te voorkomen. Daarnaast bied ik je oplossingen voor foutjes die je misschien hebt gemaakt.

Ik geef al een aantal jaar naailes aan veel verschillende cursisten en ik weet precies over welke handelingen of technieken vaak vragen zijn. Zodra ze bij jou in je hoofd opkomen, beantwoord ik ze!

Met 11 jaar onderwijservaring, waarvan 4 jaar als naai-juf, ben je bij mij, Merel van Studio Dotter, aan het goede adres voor een heldere uitleg. Mijn aanpak is relaxed, realistisch en verre van stoffig.

Online naaicursus naai een shirt

Alles over... Textiel

Online naaicursus
109
 • 26 video's, boordevol informatie over alle aspecten van textiel die voor jou als thuisnaaier nuttig zijn om te weten.
 • Prettige combinatie van een stalenboek dat je thuisgestuurd krijgt, video en tekst.
 • In totaal bijna 4 uur aan videolessen.
 • Alle lessen zijn te volgen in je eigen tempo en op je eigen plek. De lessen staan oneindig tot je beschikking.
 • 10% korting op je eerste aanschaf in de Studio Dotter stoffenwinkel
 • Toegang tot een Facebookgroep waarin je vragen kunt stellen en foto's kunt posten.

Alle online naaicursussen 'projecten'

Silia Jurk uit La Maison Victor

Over mij

Ik ben Merel Meijer, kind van de jaren ’80, trotse bezitter van 2 Masterdiploma’s èn een hele rij diploma’s van Modevakscholenvereniging Danckaerts.

10 jaar lang heb ik in het hoger onderwijs voor de klas gestaan als docent Engels, tot de tijd rijp was om het roer om te gooien en in plaats van mijn lievelingstaal, mijn lievelingshobby te gaan onderwijzen. Inmiddels heb ik al heel veel verschillende cursisten leren naaien of geholpen op een niveau hoger te komen.

Naast de lessen en workshops in mijn studio in Deventer ontwikkel ik online naaicursussen, voor alle niveaus, omdat ik graag zoveel mogelijk mensen wil bereiken. Kleding naaien is zó leuk en totaal niet ouderwets, stoffig of moeilijk!

Waarom een online naaicursus bij Studio Dotter?

Een online naaicursus van Studio Dotter bestaat uit een prettige mix van tekst, downloads èn vooral heel veel uitgebreide instructievideo’s. De lessen kun je in je eigen tempo tot je nemen; alles in één keer voordat je begint, of terwijl je zelf ook de stappen doorloopt. Je kunt de lessen bekijken op computer of tablet. De opmaak van de site is minder geschikt voor op je telefoon.

Alle informatie wordt je stapsgewijs aangeboden. Je kunt dus heel gestructureerd vanaf stap 1 te werk gaan, of juist gericht op zoek naar datgene wat je nu nodig hebt.

Je hebt onbeperkt toegang tot de cursus* en kunt dus de video’s eindeloos terugkijken en de informatie herlezen.

*Zolang de cursus bestaat. In principe is dat oneindig.

 

Voor alle cursussen geldt dat je een computer/tablet/telefoon nodig hebt met internet, zodat je de cursus kunt volgen. Daarnaast heb je natuurlijk een naaimachine nodig.  Ook heb je stof en fournituren nodig; wat en hoeveel wordt je verteld in de eerste module van elke cursus.

Voor de patroonteken-cursussen heb je ook patroonpapier nodig, plus een lange liniaal en een schaallatje. Ook heb je iemand nodig die jouw maten opmeet.

Wanneer je niet begrijpt wat ik uitleg, of aanvullende informatie nodig hebt, ben je welkom om je vragen te stellen in de besloten Facebookgroep die bij de cursus hoort. De link naar de groep vind je in de eerste les van elke cursus. Je kunt hier je vragen stellen, foto’s posten (ook van het eindresultaat!), bekijken waar andere cursisten mee worstelen en je tegelijkertijd laten inspireren.

Je krijgt onbeperkt toegang tot de modules behorend bij de cursus van jouw keuze*. Daarin vind je een schat aan informatie; precies afgestemd op jouw behoeften. Ik leg niet alleen uit wat je doet, maar ook waarom. Ik geef je alternatieven (er zijn tenslotte meer wegen die naar Rome leiden), ik waarschuw je voor mogelijke problemen en hoe die te voorkomen. Daarnaast bied ik je oplossingen voor foutjes die je misschien hebt gemaakt. Ik geef al een aantal jaar naailes aan veel verschillende cursisten en ik weet precies over welke handelingen of technieken vaak vragen zijn. Zodra ze bij jou in je hoofd opkomen, beantwoord ik ze!

Daarnaast heb je ook toegang tot de besloten Facebookgroep waarin je met al je vragen terecht kunt.

Ook krijg je eenmalige 10% korting op de stoffen en fournituren in de webshop van Studio Dotter.

*Zolang de cursus bestaat. In principe is dat oneindig.

Ik maak gebruik van de Danckaerts Patroontekenmethode, een modevakschoolvereniging waar ik als Coupeuse bij ben aangesloten (als coupeuse Dameskleding, Proportie, Heren- en Jongenskleding, en Lingerie). Deze methode is nèt wat gedetailleerder dan de methode die gebruikt wordt voor commerciële patronen en daardoor kun je kleding ontwerpen die echt op maat is.

Updating…
 • Geen producten in de winkelwagen.