Welkom bij Studio Dotter!

Patroontekenen: Rokken

In deze cursus leer jij de basispatronen voor 4 (!) rokken op maat te tekenen; je leert daar vervolgens allerlei soorten rokken mee te ontwerpen, met of zonder zakken en je leert specifieke naaitechnieken die horen bij het maken van rokken. Kun jij best een rok uit een patronenblad maken, maar lijkt het jou fijn eens wat meer te leren en je creativiteit los te kunnen laten op je eigen ontwerpen? Dan is deze cursus patroontekenen perfect voor jou!
Niveau:
3/5

Online naaicursus
Patroontekenen: Rokken

De cursus Patroontekenen: Rokken is een super complete online cursus, boordevol met video’s, tekst en downloads: alles wat je nodig hebt om zelf te kunnen patroontekenen en kledingstukken te ontwerpen. In de cursus leer je zoveel, dat je met al deze kennis heel zelfstandig aan de slag kunt!

Je leert de basispatronen van 4 verschillende rokken tekenen:

 • een rok van rekbaar materiaal
 • een rechte rok
 • een halve cirkelrok
 • een hele cirkelrok

Met deze 4 basics gaan we vervolgens aan de slag om talloze andere rokken te ontwerpen; rokken die jou allemaal perfect passen!

Voor wie is deze cursus?

De online naaicursus is geschikt voor iedereen die al een tijdje naait en:

 • meer wil dan alleen kleding naaien met patronen uit bladen of van internet;
 • blij wordt van een technische uitdaging;
 • zich graag laat inspireren, maar er wel een eigen draai aan wil geven;
 • kleding wil maken die wèl goed past;
 • op zoek is naar een heel specifiek patroon;
 • zelf de touwtjes in handen wil hebben.

Ik ga er vanuit dat je wel weet hoe je een rok in elkaar naait en bekend bent met in ieder geval een aantal basic technische termen.

Hartelijk dank!!! De naaihobby is idd wat eenzaam, maar met jouw lessen voelt dat al een heel stuk minder eenzaa, 😊 En zeer heldere en prettige uitleg!! Ga zo door, ik ben fan van je werk!
Suzanna
Leuke cursus. Super al die praktische tips. Je legt het duidelijk en op een leuke manier uit. Filmpjes niet al te lang, zodat de aandacht ‘gevangen’ blijft.
Emmie
Voor het eerst ben ik zeer tevreden over een zelfgemaakte zomerjurk waarbij ik de randjes zo professioneel mogelijk heb afgewerkt dankzij jouw online cursus 'randjes afwerken.' Heel blij met mijn tweelingnaald en nog blijer met de onzichtbare bies!
Heidi
Randjes afwerken

Wat ga je leren?

In de 8 modules waaruit deze cursus bestaat leer jij:

 • hoe je de juiste maten opmeet/op laat meten;
 • hoe je de basispatronen van 4 verschillende rokken tekent (op jouw maten gebaseerd), met behulp van de Danckaerts methode;
 • hoe je die patronen gebruikt om heel veel verschillende rokken (of jurken) te ontwerpen;
 • wat je moet doen om een patroon aan te passen wanneer jouw lijf niet helemaal symmetrisch is;
 • hoe je verschillende soorten zakken toevoegt aan jouw rokken (let’s face it, wat is een rok zonder zakken?);
 • een aantal specifieke naaitechnieken die horen bij het maken van rokken.

Terwijl we bezig zijn, doe ik je nog veel meer goeie tips van de hand, net als hier en daar een flauwe anekdote. Alsof je hier bij mij in de studio een naailes volgt!

Heb je nog vragen over deze cursus? Stuur me gerust een bericht!

Waarom een online naaicursus bij Studio Dotter?

De lessen bestaat uit tekst, foto èn heel veel video. Ik leg niet alleen uit wat je doet, maar ook waarom. Ik geef je alternatieven (er zijn tenslotte meer wegen die naar Rome leiden), ik waarschuw je voor mogelijke problemen en hoe die te voorkomen. Daarnaast bied ik je oplossingen voor foutjes die je misschien hebt gemaakt.

Ik geef al een aantal jaar naailes aan veel verschillende cursisten en ik weet precies over welke handelingen of technieken vaak vragen zijn. Zodra ze bij jou in je hoofd opkomen, beantwoord ik ze!

Met 11 jaar onderwijservaring, waarvan 4 jaar als naai-juf, ben je bij mij, Merel van Studio Dotter, aan het goede adres voor een heldere uitleg. Mijn aanpak is relaxed, realistisch en verre van stoffig.

Patroontekenen: Rokken

Online naaicursus
109
 • Bijna 40 lessen, boordevol informatie om jou te begeleiden zelf een patroon te tekenen, helemaal op maat.
 • Prettige combinatie van video, tekst en downloads
 • In totaal meer dan 6 uur aan videolessen
 • Alle lessen zijn te volgen in je eigen tempo en op je eigen plek. De lessen staan oneindig tot je beschikking.
 • 10% korting op je eerste aanschaf in de Studio Dotter stoffenwinkel
 • Toegang tot een Facebookgroep waarin je vragen kunt stellen en foto's kunt posten.

Alle online naaicursussen in de categorie 'patroontekenen'

Silia Jurk uit La Maison Victor

Over mij

Ik ben Merel Meijer, kind van de jaren ’80, trotse bezitter van 2 Masterdiploma’s èn een hele rij diploma’s van Modevakscholenvereniging Danckaerts.

10 jaar lang heb ik in het hoger onderwijs voor de klas gestaan als docent Engels, tot de tijd rijp was om het roer om te gooien en in plaats van mijn lievelingstaal, mijn lievelingshobby te gaan onderwijzen. Inmiddels heb ik al heel veel verschillende cursisten leren naaien of geholpen op een niveau hoger te komen.

Naast de lessen en workshops in mijn studio in Deventer ontwikkel ik online naaicursussen, voor alle niveaus, omdat ik graag zoveel mogelijk mensen wil bereiken. Kleding naaien is zó leuk en totaal niet ouderwets, stoffig of moeilijk!

Waarom een online naaicursus bij Studio Dotter?

Een online naaicursus van Studio Dotter bestaat uit een prettige mix van tekst, downloads èn vooral heel veel uitgebreide instructievideo’s. De lessen kun je in je eigen tempo tot je nemen; alles in één keer voordat je begint, of terwijl je zelf ook de stappen doorloopt. Je kunt de lessen bekijken op computer of tablet. De opmaak van de site is minder geschikt voor op je telefoon.

Alle informatie wordt je stapsgewijs aangeboden. Je kunt dus heel gestructureerd vanaf stap 1 te werk gaan, of juist gericht op zoek naar datgene wat je nu nodig hebt.

Je hebt onbeperkt toegang tot de cursus* en kunt dus de video’s eindeloos terugkijken en de informatie herlezen.

*Zolang de cursus bestaat. In principe is dat oneindig.

 

Voor alle cursussen geldt dat je een computer/tablet/telefoon nodig hebt met internet, zodat je de cursus kunt volgen. Daarnaast heb je natuurlijk een naaimachine nodig.  Ook heb je stof en fournituren nodig; wat en hoeveel wordt je verteld in de eerste module van elke cursus.

Voor de patroonteken-cursussen heb je ook patroonpapier nodig, plus een lange liniaal en een schaallatje. Ook heb je iemand nodig die jouw maten opmeet.

Wanneer je niet begrijpt wat ik uitleg, of aanvullende informatie nodig hebt, ben je welkom om je vragen te stellen in de besloten Facebookgroep die bij de cursus hoort. De link naar de groep vind je in de eerste les van elke cursus. Je kunt hier je vragen stellen, foto’s posten (ook van het eindresultaat!), bekijken waar andere cursisten mee worstelen en je tegelijkertijd laten inspireren.

Je krijgt onbeperkt toegang tot de modules behorend bij de cursus van jouw keuze*. Daarin vind je een schat aan informatie; precies afgestemd op jouw behoeften. Ik leg niet alleen uit wat je doet, maar ook waarom. Ik geef je alternatieven (er zijn tenslotte meer wegen die naar Rome leiden), ik waarschuw je voor mogelijke problemen en hoe die te voorkomen. Daarnaast bied ik je oplossingen voor foutjes die je misschien hebt gemaakt. Ik geef al een aantal jaar naailes aan veel verschillende cursisten en ik weet precies over welke handelingen of technieken vaak vragen zijn. Zodra ze bij jou in je hoofd opkomen, beantwoord ik ze!

Daarnaast heb je ook toegang tot de besloten Facebookgroep waarin je met al je vragen terecht kunt.

Ook krijg je eenmalige 10% korting op de stoffen en fournituren in de webshop van Studio Dotter.

*Zolang de cursus bestaat. In principe is dat oneindig.

Ik maak gebruik van de Danckaerts Patroontekenmethode, een modevakschoolvereniging waar ik als Coupeuse bij ben aangesloten (als coupeuse Dameskleding, Proportie, Heren- en Jongenskleding, en Lingerie). Deze methode is nèt wat gedetailleerder dan de methode die gebruikt wordt voor commerciële patronen en daardoor kun je kleding ontwerpen die echt op maat is.

Updating…
 • Geen producten in de winkelwagen.