De titel van deze blog klinkt echt oersaai en geplukt uit een willekeurige handleiding voor een lopende-band-medewerker, maar toch ga ik hier een pleidooi houden voor het invoeren van georganiseerd werken in het creatieve proces van kleding naaien.
Als naaijuf (die zelf ook ooit bij 0 is begonnen) zie ik dat er een zekere vorm van chaos kan ontstaan tussen startpunt A (een patroon uitkiezen) en eindpunt Z (een mooi en afgemaakt kledingstuk). Bij de ene persoon is de chaos ietsje groter dan bij de ander, maar je herkent vast wel het gevoel van controleverlies dat je kan besluipen wanneer je je patroondelen niet meer uit elkaar kunt houden/per ongeluk de voor- en achterkant van de stof door elkaar hebt gehaald/niet genoeg stof hebt gekocht/niet weet wat je aan elkaar moet naaien. Dat is voor de meeste mensen geen fijn gevoel en kan je de lol in het naaien ontnemen.
Omdat ik dat jammer vind, dwing ik mijn cursisten met zachte hand een bepaalde mate van systeem aan te brengen dat ervoor zorgt dat je elke stap van het proces kunt zetten zonder dat je mopperend op jezelf in een tas graaft naar kleine patroondeeltjes of voor de zoveelste keer vlieseline tevoorschijn moet toveren omdat je weer een stukje vergeten was. In plaats daarvan kun jij ontspannen (want daar doen we het tenslotte voor!) van A tot Z wandelen, met aan het eind een mooi kledingstuk. Tuurlijk, dan kan zo’n werkbeschrijving nog steeds een uitdaging zijn, of de stof een beetje tegenwerken, maar dan heb je alle andere mogelijke bronnen van ergernis of stress al uit de weg geholpen.
In deze blog deel ik die tips graag met jou. Ze zijn heel algemeen en toepasbaar op elk naai-project. Kun je ook wel wat hulp bij het naaien gebruiken? Bekijk het aanbod online naaicursussen dan eens.
Koop genoeg stof en ander materiaal (vlieseline, rits, etc). Het lijkt een schot voor open doel, maar je kunt eindeloos aan het passen en meten zijn als je niet genoeg stof hebt. Of je moet terug naar de winkel om een klein stukje bij te kopen. Soms lukt het toch, maar het kost altijd tijd. Wanneer je 20 centimeter meer koopt dan de werkbeschrijving aangeeft, heb je dat gedoe tenminste niet. Werk je andersom? Eerst stof en dan op zoek naar een patroon? Beredeneer dan ook andersom: stel, je hebt 100 cm stof, zoek dan een patroon dat 80/90 centimeter stof behoeft.
Check of je alles hebt en bewaar dat op een voor jouw logische manier: alles voor project A in één shopper/curver box/envelop. Whatever works for you, zolang het maar een beetje georganiseerd is.
Verzamel goed materiaal: fijn gereedschap, (snijmat, rolmes, schaar, liniaal, etc) en stof, garen, vlieseline, etc dat het niet het goedkoopste van het goedkoopste was. Het is een investering, maar het maakt het naai-proces zoveel makkeljker en daarom leuker en daarmee het eindresultaat mooier!
Maak de omstandigheden gunstig: creëer een werkplek die je geen pijn in de rug bezorgt, zorg dat je een uurtje ongestoord kunt werken, vind een vast moment in de week of maand waarop je kunt gaan naaien. Natuurlijk zijn er klusjes die je snel-snel tussendoor kunt doen, maar probeer dat nou niet voor alles te laten gelden.
Net zoals je bij het koken van een nieuw recept er liever niet halverwege achter wil komen dat je de kikkererwten eigenlijk een nacht had moeten laten weken, kan het ook bij een nieuw patroon handig zijn om, voordat je start, de werkbeschrijving eens door te nemen. Geen verrassingen! En net zoals dat er mensen zijn die voor de lol recepten lezen zonder iets te bakken, zijn er ook mensen die dat bij naaipatronen doen. Probeer de stappen in je hoofd maar eens te visualiseren, dan lijkt het alsof je het al eens hebt gedaan. Heel leerzaam!
Als je er dan klaar voor bent, probeer voor elk project dan zoveel mogelijk de volgende volgorde te hanteren. Ja, dat lijkt als keiveel werk voordat je eindelijk achter die naaimachine kunt gaan zitten, maar bedenk dat, net als bij een klus als je muur in de woonkamer opnieuw in de latex zetten, het meeste werk in de voorbereiding zit! Tuurlijk kun je gelijk ergens overheen sausen, maar dan zit je verf op de vloer, plafond en je kozijnen en heb je dat spinnenweb in de hoek ook mee geverfd. Dus, als je op zoek bent naar een manier om zorgeloos kleding te kunnen maken, terwijl je het gevoel hebt dat je in control bent, doe je het volgende en in deze volgorde:
Als je dan je stof hebt geknipt of gesneden, laat dan de papieren patroondelen met een of een paar speldjes op de stof zitten. Zo kun je je eigen ‘administratie’ goed bijhouden en vind je makkelijk de onderdeeltjes die je voor de volgende stap nodig hebt.
Heeft je stof geen duidelijke voor – of achterkant? Zet dan een markering op de achterkant met krijt, schilderstape of een speld (die laatste is het minst veilig, want kan eruit vallen) om te voorkomen dat je per ongeluk twee linker mouw naait…
Hou tijdens het naaien de werkbeschrijving bij de hand, op papier of digitaal. Steeds op zoek naar wat je volgende stap eigenlijk is, werkt niet heel ontspannen.
Wellicht lijkt de volgende tip er eentje die je méér tijd kost dan oplevert: maak eerst een proefversie van het kledingstuk dat je wilt gaan maken. Bij een simpele trui of jurk is dat niet echt nodig, maar bij een ingewikkelder project, zoals een broek of jas, kan het echt de moeite lonen om eerst van een goedkoop stofje een (versimpelde) toile te maken. Je naait (met een lekker grote steeklengte) de panden in elkaar, zonder af te werken, door te stikken, of understitchen, zodat je snel kunt gaan passen. Vervolgens kun je zien waar je veranderingen moet maken: mouwen langer of korter? Pijpen smaller of breder? Iets smaller of juist breder bij de taille? Überhaupt een maatje groter of kleiner? Maak die aanpassingen op je patroonpapier en knip/snij een nieuwe versie uit die mooie stof die je speciaal hiervoor had bewaard. Waar zit de tijdswinst? Wanneer jij alle stapjes uitvoert in het naaiproces (afwerken, strijken, doorstikken, de hele mikmak) en er daarna pas achter komt dat je kledingstuk niet mooi zit, heb je twee keuzes: òf je gooit boos je project in een hoek, òf je verzamelt al je moed bij elkaar en gaat boos al die naadjes weer zitten lospulken om aanpassingen te maken (als dat überhaupt nog kan). Tweemaal boos dus. Onderaan de streep is een toile maken dus efficiënter.
Mijn laatste advies is er eentje waaraan ik mezelf ook nog weleens moet herinneren: HEB GEEN HAAST. Ik word niet betaald per afgemaakt kledingstuk. Het is niet zo dat ik anders niks heb om aan te trekken. Ja, likes op Insta zijn leuk, maar daarvoor hoef ik niet elke week een nieuw kledingstuk af te raffelen. En was dit niet mijn hobby? Waarom zou ik dan als een gek zitten te werken om het maar zo snel mogelijk af te krijgen? Omarm het proces, heb lol van elke stap die je moet zetten (en ja, je mag heus voorkeuren hebben) en maak bewust een paar mooie dingen, in plaats van snel-snel heel veel.
Als je al deze adviezen opvolgt, gaat het naaien van een leien dakje. Volg je maar een paar adviezen voor georganiseerd werken op, zal het je nog steeds makkelijker afgaan, beloofd. En mocht jijzelf nog goeie tips hebben, hoor ik het graag!
Hoi Marjolein, voor een toile kun je eigenlijk van alles gebruiken, als het qua dikte en rekbaarheid maar lijkt op de stof waarvan je het uiteindelijke kledingstuk wil naaien. Moet het een geweven (=niet elastisch) materiaal zijn, dan moet je ook zoiets voor de toile kiezen, en andersom. Je kunt bijvoorbeeld een oud laken gebruiken, kleine stukken stof combineren, of een rol ongebleekt katoen ergens op de kop tikken.
Om te beginnen, zorg dat je weet waar stof van gemaakt is: check het label in een kledingstuk of op de stofbaal. Is er geen info (helaas komt dat vaak genoeg voor ?), vraag de verkoper! Die zou het moeten weten. Wist je dat elke grondstof (en dan heb ik het over bijvoorbeeld katoen, wol, …
De tip van vandaag gaat over het inzetten van een deelbare rits, in bijvoorbeeld een vest met zak en boord. Wanneer je de ene helft vast hebt gestikt, kun je de rits weer even dichtdoen om te checken waar de horizontale lijnen lopen van de zakken en de boord. Als je dit op het ritslint …
De tip van vandaag gaat over het stikken van lastige naadjes, zoals een bocht of een hoek. De twee onderdelen vormen een binnen- en een buitenbocht, waardoor dit een hoop gepruts kan opleveren. In de werkbeschrijving staat vaak dat je ná het stikken de naadwaarde inknipt, maar mijn tip is om het er juist vóór …
Eén van mijn wensen voor 2023 is: bewustere keuzes maken. Ja, naaien is mijn hobby en doe ik het liefst elke dag. Maar heb ik niet al genoeg kleren? Ga ik deze blouse naaien omdat ik ‘m nodig heb, of alleen omdat ik het maken heel leuk vind? En als ik deze blouse naai, heb …
Georganiseerd werken
De titel van deze blog klinkt echt oersaai en geplukt uit een willekeurige handleiding voor een lopende-band-medewerker, maar toch ga ik hier een pleidooi houden voor het invoeren van georganiseerd werken in het creatieve proces van kleding naaien.
Als naaijuf (die zelf ook ooit bij 0 is begonnen) zie ik dat er een zekere vorm van chaos kan ontstaan tussen startpunt A (een patroon uitkiezen) en eindpunt Z (een mooi en afgemaakt kledingstuk). Bij de ene persoon is de chaos ietsje groter dan bij de ander, maar je herkent vast wel het gevoel van controleverlies dat je kan besluipen wanneer je je patroondelen niet meer uit elkaar kunt houden/per ongeluk de voor- en achterkant van de stof door elkaar hebt gehaald/niet genoeg stof hebt gekocht/niet weet wat je aan elkaar moet naaien. Dat is voor de meeste mensen geen fijn gevoel en kan je de lol in het naaien ontnemen.
Omdat ik dat jammer vind, dwing ik mijn cursisten met zachte hand een bepaalde mate van systeem aan te brengen dat ervoor zorgt dat je elke stap van het proces kunt zetten zonder dat je mopperend op jezelf in een tas graaft naar kleine patroondeeltjes of voor de zoveelste keer vlieseline tevoorschijn moet toveren omdat je weer een stukje vergeten was. In plaats daarvan kun jij ontspannen (want daar doen we het tenslotte voor!) van A tot Z wandelen, met aan het eind een mooi kledingstuk. Tuurlijk, dan kan zo’n werkbeschrijving nog steeds een uitdaging zijn, of de stof een beetje tegenwerken, maar dan heb je alle andere mogelijke bronnen van ergernis of stress al uit de weg geholpen.
In deze blog deel ik die tips graag met jou. Ze zijn heel algemeen en toepasbaar op elk naai-project. Kun je ook wel wat hulp bij het naaien gebruiken? Bekijk het aanbod online naaicursussen dan eens.
Als je al deze adviezen opvolgt, gaat het naaien van een leien dakje. Volg je maar een paar adviezen voor georganiseerd werken op, zal het je nog steeds makkelijker afgaan, beloofd. En mocht jijzelf nog goeie tips hebben, hoor ik het graag!
(Op de hoogte blijven van nog meer blogs over leuke kledingstukken en goeie tips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!)
2 replies to “Georganiseerd werken”
Marjolein
Hoi Merel,
Vraagje: wat voor soort stof raad je dan aan voor een toile? Kun je die toevoegen aan je webshop?
Groetjes
Merel Meijer
Hoi Marjolein, voor een toile kun je eigenlijk van alles gebruiken, als het qua dikte en rekbaarheid maar lijkt op de stof waarvan je het uiteindelijke kledingstuk wil naaien. Moet het een geweven (=niet elastisch) materiaal zijn, dan moet je ook zoiets voor de toile kiezen, en andersom. Je kunt bijvoorbeeld een oud laken gebruiken, kleine stukken stof combineren, of een rol ongebleekt katoen ergens op de kop tikken.
Related Posts
Waar moet ik nou eigenlijk op letten als ik stof koop, zodat ik geen miskoop doe?*
Om te beginnen, zorg dat je weet waar stof van gemaakt is: check het label in een kledingstuk of op de stofbaal. Is er geen info (helaas komt dat vaak genoeg voor ?), vraag de verkoper! Die zou het moeten weten. Wist je dat elke grondstof (en dan heb ik het over bijvoorbeeld katoen, wol, …
Dotterdag: de deelbare rits en de horizontale lijn
De tip van vandaag gaat over het inzetten van een deelbare rits, in bijvoorbeeld een vest met zak en boord. Wanneer je de ene helft vast hebt gestikt, kun je de rits weer even dichtdoen om te checken waar de horizontale lijnen lopen van de zakken en de boord. Als je dit op het ritslint …
Dotterdag: over lastige bochten en hoeken
De tip van vandaag gaat over het stikken van lastige naadjes, zoals een bocht of een hoek. De twee onderdelen vormen een binnen- en een buitenbocht, waardoor dit een hoop gepruts kan opleveren. In de werkbeschrijving staat vaak dat je ná het stikken de naadwaarde inknipt, maar mijn tip is om het er juist vóór …
Upcycling
Eén van mijn wensen voor 2023 is: bewustere keuzes maken. Ja, naaien is mijn hobby en doe ik het liefst elke dag. Maar heb ik niet al genoeg kleren? Ga ik deze blouse naaien omdat ik ‘m nodig heb, of alleen omdat ik het maken heel leuk vind? En als ik deze blouse naai, heb …