Zo af en toe staat er in de La Maison Victor een patroon waarvan je gewoon wéét dat het een succesnummer wordt. Een interessant patroon; leuk om te maken en geschikt voor heel veel figuren. De Solange Jurk van twee jaar geleden is er zo een, of de Lora Jurk. Ook de Candy Dress voor meisjes blijft populair, net zoals de Chloe Jas. Ik heb er al veel voorbij zien komen in de naaicursussen die ik geef. Mijn vermoeden is dat dit ook gaat gelden voor de Silia Jurk! In deze blog lees je meer over de pasvorm van de jurk, stofkeuze en enkele tips om tot een prachtexemplaar te komen. Zo kun jij bepalen of je ook een Silia in de kast wil.
Met dat vermoeden in mijn achterhoofd ben ik gelijk aan de slag gegaan en de vervolgens heb ik de jurk -die nog lang niet af was-vorige week bij een heel aantal cursisten aangetrokken (ze werkten geheel vrijwillig mee hoor, geen zorgen). De conclusie: 3 van de 5 waren overstag en zijn as we speak óók een Silia Jurk aan het maken. Ik zei het toch… 😉
Pasvorm
Het voordeel van zo’n testronde is dat je gelijk ziet of dit model bij je past en welke maat je moet kiezen. Ik als naaijuf ga dat zeker vaker doen (ga ik ook doen met de Gusta Jurk uit de laatste Fibre Mood, daarover later meer). Uit deze testronde bleek dat de jurk goed staat bij diverse lengtes, wat me verbaasde. Ik ben zelf 1.79 en de knoop zit net boven mijn taille. Cursisten die de jurk pastten waren allemaal korter en bij hen viel de knoop precies in de taille. Beiden prima! Ben je echter nog korter (check even de lengtes die ze per maat hanteren), valt de knoop ónder de taille en dat is niet zo mooi. Als je iets aan wilt passen, kun je eigenlijk alleen iets met de roklengte doen. De taille een stuk verlagen of verhogen is met een rechte jurk een fluitje van een cent, terwijl dat met dit ingewikkelde patroon een stuk lastiger is. Ik zou er niet aan beginnen.
Op de foto’s zie je modellen met ongeveer hetzelfde postuur, maar een verschillende cupmaat. Het viel me bij mijn cursisten op dat de jurk erg mooi zit met een volle buste. Ook met een kleinere buste zit de jurk mooi, maar dan lijkt hij wel wat wijd. Geen probleem natuurlijk, maar houdt het in je achterhoofd.
Het achterpand is recht, geknipt aan de stofvouw. Ook dat zorgt voor een ruimere pasvorm. Ik ben van mening dat wat voor postuur je ook hebt, iedereen erbij gebaat is om in de rug coupe weg te nemen. Dat betekent dat je een beetje stof weghaalt aan de achterkant, zodat de jurk mooi aangesloten zit op de rug. Echt iedereen lijkt daar slanker door! Lees hieronder hoe ik dat heb aangepakt.
Als laatste de hals: deze heb ik niet aangepast, maar ik zou je adviseren dat wel te doen als je niet van hoge halzen houdt. Want hij is hoog!. Je kunt er rondom een centimeter van afhalen, voor misschien zelfs iets meer. Maar dat is uiteraard een kwestie van smaak!
Stofkeuze
De La Maison Victor adviseert je een tricot stof te nemen voor de Silia Jurk. Ik wil daar graag iets aan toevoegen. Als je goed naar het plaatje hierboven kijkt, zie je dat de grijze stof nogal stug lijkt en daardoor ‘valt’ het niet zo mooi. Ik heb zelf een modal genomen; dat is een rekbare stof op basis van viscose, die wat dunner is dan tricot en daardoor prachtig valt. Een dunne tricot is ook geschikt.
Tips voor het patroontekenen
Het is even een puzzel! De patroondelen van het voorpand zijn heel groot en verdeeld in meerdere delen, omdat het simpelweg niet op het patroonblad pastte. Even volhouden dus 😉 Ik gebruik uiteraard één van mijn favoriete – want onmisbaar – tools; de liniaal.
Geleerd uit de La Maison Victor (en niet van m’n moeder) teken ik de naadwaarde altijd rondom de patroonlijnen op het papier ‘alvorens ze uit de knippen’, want dat werkt lekker snel. Mits zorgvuldig uitgevoerd natuurlijk. Dit doe je ook met de zomen, maar dan moet je even rekening houden met de vorm van de rok: oftewel, je moet de zomen spiegelen. In onderstaand filmpje leg ik uit hoe je dat doet.
Ik had je ook beloofd te laten zien wat voor aanpassing je aan het achterpand kunt doen, zodat de rug wat slanker wordt. De simpelste manier is om een middenachternaad te maken, waarbij je op taillehoogte wat ruimte wegneemt. Ik heb 1.5 cm genomen op het halve patroon, dus 3 cm in totaal. Je legt de stof dus niet aan de stofvouw en je hebt naadwaarde nodig over de hele lengte. Omdat ik langer ben dan de gemiddelde maat 42, bleek bij het passen dat ik de ruimte te hoog weg had genomen. Dat was simpel op te lossen door te markeren waar de ruimte wél weg moest en langs het originele stiksel een nieuw stiksel te zetten met dezelfde vorm.
Tips voor het stof knippen
In de werkbeschrijving van het blad, lees je hoeveel stof je nodig hebt. Ze gaan daarbij uit van een stofbreedte van 140cm breed. Mijn stof, de modal Poppies van Lillestoff, is 150cm breed, waardoor de patroondelen anders op de stof gelegd konden worden. In plaats van de geadviseerde 240cm had ik slechts 180cm nodig! Lekker voordelig 😉
Beide voorpanden kunnen naast elkaar op enkele stof gelegd worden. Boven het voorpand-boven heb je dan nog een heel stuk waar het achterpand dubbel uit kan. Boven het voorpand-onder kan de mouw. Even puzzelen, maar het past echt. Let op: niet de papieren patroondelen omdraaien omdat je denkt dat je dan economischer kan knippen! Dan eindig je met de verkeerde kant van de stof aan de voorkant van je jurk. Ai!
Tips voor het naaien
Nu je al die gekke delen uit de stof hebt geknipt vraag je je misschien af waar dit heen moet.. De werkbeschrijving is uitstekend, dus goed lezen en je komt er wel uit. Wèl zou ik graag een paar toevoegingen willen geven:
Bij LMV zijn ze gek op rijgdraadjes om punten te markeren. Ik word er doodnerveus van (help! ik ben m’n rijgdraadje kwijt!) en gebruik dus liever een radeerwieltje + kleermakerscarbonpapier om specifieke hoekjes en streepjes aan te geven. Doe dit bij alle hoekjes en streepjes op het voorpand, dat maakt het creëren van knoop straks een stuk eenvoudiger!
In de werkbeschrijving staat dat je na het naaien van de knoop de naden afwerkt met je lockmachine of zigzag. Dat heb ik gedaan, maar het wordt vanbinnen best een rommeltje op deze manier. Je zou ook de naden éérst kunnen afwerken en dan pas stikken. Dat zijn de paarse lijnen op onderstaande foto. Nadeel is dat wanneer je een enkel laag stof afwerkt met de lock of zigzag, de stof soms zo lelijk kan gaan krullen. Dat geldt met name voor dunnere stoffen, zoals deze modal. Dan maar een rommeltje van binnen 😉
De zijnaden werden bij mijn versie op heuphoogte wat hoekig. Die heb ik dus een beetje af moeten ronden.
De hals heb ik afgewerkt met een biesje van dezelfde stof (en niet met een biaisbandje zoals aangegeven in de werkbeschrijving). Daarvoor pastte ik het Anti-Lubberende Boorden Beleid toe (en nam ik voor deze stof 90% van de omtrek). Zo’n biesje is makkelijk te fabriceren met een liniaal en rolmes. Hoe je zo’n bies naait? Dat leer ik je in de online naaicursus Randjes Afwerken!
Het eindresultaat
Al met al vond ik dit een erg leuke jurk om te maken! Ik ben ook tevreden over de pasvorm en de stof draagt heerlijk. Kortom, ik blijf ‘m aansmeren aan mijn cursisten en hopelijk heb ik ook jou weten te overtuigen van het nut van een Silia!
In de IGTV die ik deze week op mijn instagram postte, zag je mijn meest recente aanwinst al in actie: de Danna Jurk uit Fibre Mood 14. De jurk staat in 2 varianten in het blad; eentje met en eentje zonder ceintuur. Het woord ‘soepjurk’ is al vaker gevallen, dus je zult vast wel begrijpen …
Ik viel wel voor de foto’s in het blad; de Juliette Jurk springt er wat mij betreft uit, in de laatste editie van Fibre Mood! 3 Heel verschillende modellen, 3 heel verschillende stoffen. Ik besluit een Juliette te maken in de viscose french terry Tulpe van Lillestoff. Met zakken natuurlijk. Lees je mee met mijn …
Vorige week lag de nieuwe La Maison Victor bij mij op de deurmat. Meestal zie ik op Facebook berichtjes voorbij komen als ‘ie er weer aan zit te komen en kijk ik er reikhalzend naar uit. Zo ook nu en toen viel de inhoud me toch een beetje tegen. (Op de hoogte blijven van nog …
De meest recente versie van de Fibre Mood lag dik een week geleden bij mij op de deurmat (mopper, mopper, iedereen lijkt ‘m al te hebben, behalve ik), en ik vind het een leuke editie. (Bekijk mijn Instagram video met stoftips ook maar eens.) Ik voel mij behoorlijk aangetrokken tot de Drea jas; een enorm …
Silia Jurk (La Maison Victor 05/19)
Zo af en toe staat er in de La Maison Victor een patroon waarvan je gewoon wéét dat het een succesnummer wordt. Een interessant patroon; leuk om te maken en geschikt voor heel veel figuren. De Solange Jurk van twee jaar geleden is er zo een, of de Lora Jurk. Ook de Candy Dress voor meisjes blijft populair, net zoals de Chloe Jas. Ik heb er al veel voorbij zien komen in de naaicursussen die ik geef. Mijn vermoeden is dat dit ook gaat gelden voor de Silia Jurk! In deze blog lees je meer over de pasvorm van de jurk, stofkeuze en enkele tips om tot een prachtexemplaar te komen. Zo kun jij bepalen of je ook een Silia in de kast wil.
(Op de hoogte blijven van nog meer over leuke kledingstukken en goeie tips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!)
Met dat vermoeden in mijn achterhoofd ben ik gelijk aan de slag gegaan en de vervolgens heb ik de jurk -die nog lang niet af was-vorige week bij een heel aantal cursisten aangetrokken (ze werkten geheel vrijwillig mee hoor, geen zorgen). De conclusie: 3 van de 5 waren overstag en zijn as we speak óók een Silia Jurk aan het maken. Ik zei het toch… 😉
Pasvorm
Het voordeel van zo’n testronde is dat je gelijk ziet of dit model bij je past en welke maat je moet kiezen. Ik als naaijuf ga dat zeker vaker doen (ga ik ook doen met de Gusta Jurk uit de laatste Fibre Mood, daarover later meer). Uit deze testronde bleek dat de jurk goed staat bij diverse lengtes, wat me verbaasde. Ik ben zelf 1.79 en de knoop zit net boven mijn taille. Cursisten die de jurk pastten waren allemaal korter en bij hen viel de knoop precies in de taille. Beiden prima! Ben je echter nog korter (check even de lengtes die ze per maat hanteren), valt de knoop ónder de taille en dat is niet zo mooi. Als je iets aan wilt passen, kun je eigenlijk alleen iets met de roklengte doen. De taille een stuk verlagen of verhogen is met een rechte jurk een fluitje van een cent, terwijl dat met dit ingewikkelde patroon een stuk lastiger is. Ik zou er niet aan beginnen.
Op de foto’s zie je modellen met ongeveer hetzelfde postuur, maar een verschillende cupmaat. Het viel me bij mijn cursisten op dat de jurk erg mooi zit met een volle buste. Ook met een kleinere buste zit de jurk mooi, maar dan lijkt hij wel wat wijd. Geen probleem natuurlijk, maar houdt het in je achterhoofd.
Het achterpand is recht, geknipt aan de stofvouw. Ook dat zorgt voor een ruimere pasvorm. Ik ben van mening dat wat voor postuur je ook hebt, iedereen erbij gebaat is om in de rug coupe weg te nemen. Dat betekent dat je een beetje stof weghaalt aan de achterkant, zodat de jurk mooi aangesloten zit op de rug. Echt iedereen lijkt daar slanker door! Lees hieronder hoe ik dat heb aangepakt.
Als laatste de hals: deze heb ik niet aangepast, maar ik zou je adviseren dat wel te doen als je niet van hoge halzen houdt. Want hij is hoog!. Je kunt er rondom een centimeter van afhalen, voor misschien zelfs iets meer. Maar dat is uiteraard een kwestie van smaak!
Stofkeuze
De La Maison Victor adviseert je een tricot stof te nemen voor de Silia Jurk. Ik wil daar graag iets aan toevoegen. Als je goed naar het plaatje hierboven kijkt, zie je dat de grijze stof nogal stug lijkt en daardoor ‘valt’ het niet zo mooi. Ik heb zelf een modal genomen; dat is een rekbare stof op basis van viscose, die wat dunner is dan tricot en daardoor prachtig valt. Een dunne tricot is ook geschikt.
Tips voor het patroontekenen
Het is even een puzzel! De patroondelen van het voorpand zijn heel groot en verdeeld in meerdere delen, omdat het simpelweg niet op het patroonblad pastte. Even volhouden dus 😉 Ik gebruik uiteraard één van mijn favoriete – want onmisbaar – tools; de liniaal.
Geleerd uit de La Maison Victor (en niet van m’n moeder) teken ik de naadwaarde altijd rondom de patroonlijnen op het papier ‘alvorens ze uit de knippen’, want dat werkt lekker snel. Mits zorgvuldig uitgevoerd natuurlijk. Dit doe je ook met de zomen, maar dan moet je even rekening houden met de vorm van de rok: oftewel, je moet de zomen spiegelen. In onderstaand filmpje leg ik uit hoe je dat doet.
Ik had je ook beloofd te laten zien wat voor aanpassing je aan het achterpand kunt doen, zodat de rug wat slanker wordt. De simpelste manier is om een middenachternaad te maken, waarbij je op taillehoogte wat ruimte wegneemt. Ik heb 1.5 cm genomen op het halve patroon, dus 3 cm in totaal. Je legt de stof dus niet aan de stofvouw en je hebt naadwaarde nodig over de hele lengte. Omdat ik langer ben dan de gemiddelde maat 42, bleek bij het passen dat ik de ruimte te hoog weg had genomen. Dat was simpel op te lossen door te markeren waar de ruimte wél weg moest en langs het originele stiksel een nieuw stiksel te zetten met dezelfde vorm.
Tips voor het stof knippen
In de werkbeschrijving van het blad, lees je hoeveel stof je nodig hebt. Ze gaan daarbij uit van een stofbreedte van 140cm breed. Mijn stof, de modal Poppies van Lillestoff, is 150cm breed, waardoor de patroondelen anders op de stof gelegd konden worden. In plaats van de geadviseerde 240cm had ik slechts 180cm nodig! Lekker voordelig 😉
Beide voorpanden kunnen naast elkaar op enkele stof gelegd worden. Boven het voorpand-boven heb je dan nog een heel stuk waar het achterpand dubbel uit kan. Boven het voorpand-onder kan de mouw. Even puzzelen, maar het past echt. Let op: niet de papieren patroondelen omdraaien omdat je denkt dat je dan economischer kan knippen! Dan eindig je met de verkeerde kant van de stof aan de voorkant van je jurk. Ai!
Tips voor het naaien
Nu je al die gekke delen uit de stof hebt geknipt vraag je je misschien af waar dit heen moet.. De werkbeschrijving is uitstekend, dus goed lezen en je komt er wel uit. Wèl zou ik graag een paar toevoegingen willen geven:
Het eindresultaat
Al met al vond ik dit een erg leuke jurk om te maken! Ik ben ook tevreden over de pasvorm en de stof draagt heerlijk. Kortom, ik blijf ‘m aansmeren aan mijn cursisten en hopelijk heb ik ook jou weten te overtuigen van het nut van een Silia!
(Op de hoogte blijven van nog meer over leuke kledingstukken en goeie tips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!)
Related Posts
De Danna Jurk (Fibre Mood 14/21)
In de IGTV die ik deze week op mijn instagram postte, zag je mijn meest recente aanwinst al in actie: de Danna Jurk uit Fibre Mood 14. De jurk staat in 2 varianten in het blad; eentje met en eentje zonder ceintuur. Het woord ‘soepjurk’ is al vaker gevallen, dus je zult vast wel begrijpen …
De Juliette Jurk (Fibre Mood 08/20)
Ik viel wel voor de foto’s in het blad; de Juliette Jurk springt er wat mij betreft uit, in de laatste editie van Fibre Mood! 3 Heel verschillende modellen, 3 heel verschillende stoffen. Ik besluit een Juliette te maken in de viscose french terry Tulpe van Lillestoff. Met zakken natuurlijk. Lees je mee met mijn …
De Milton trui (La Maison Victor)
Vorige week lag de nieuwe La Maison Victor bij mij op de deurmat. Meestal zie ik op Facebook berichtjes voorbij komen als ‘ie er weer aan zit te komen en kijk ik er reikhalzend naar uit. Zo ook nu en toen viel de inhoud me toch een beetje tegen. (Op de hoogte blijven van nog …
Indy trui (Fibre Mood #22)
De meest recente versie van de Fibre Mood lag dik een week geleden bij mij op de deurmat (mopper, mopper, iedereen lijkt ‘m al te hebben, behalve ik), en ik vind het een leuke editie. (Bekijk mijn Instagram video met stoftips ook maar eens.) Ik voel mij behoorlijk aangetrokken tot de Drea jas; een enorm …