Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb van die fases: alleen maar korte strakke jurken en dan plots alleen maar lang en los. Zo heb ik bijvoorbeeld praktisch mijn hele leven coltruien verfoeid (sorry col), maar woon ik ineens in de enige coltrui die ik bezit (de Toaster Sweat van Sew House Seven, aanrader!). Of het – onbewust – door de mode gedicteerd wordt, weet ik niet. Wat ik wel weet is dat ik blij ben dat skinny jeans nu ECHT niet meer mogen 🤪
In dat kader en/of omdat ik nu in die fase zit, werd ik wel blij van de plaatjes van de Dee broek uit La Maison Victor 6/2021. Ik naaide ‘m uit de donkergroene corduroy van SYAS en schreef er deze blog over. Lees je mee?
Ik kan me voorstellen dat deze broek in heel veel verschillende stoffen leuk is! Een dunne wol, een smalle (of brede zoals die van mij) rib, een wat flodderige stof zoals een dunne twill, een denim, misschien met een beetje rek, een gabardine (zoals die van Atelier Brunette). Met elke stof een andere look! Niet in alle broeken kun je de door LMV beoogde vouw persen, maar wat deert dat? (Mijn trui is trouwens een zelfgetekend Kimono-model in de french terry Diagonals van SYAS.)
De rib die ik heb genomen is vrij dik (en lekker warm!) en draagt heel fijn. Bij de boorden aan de onderkant zijn het echter wel heel veel lagen dikke stof, waardoor je een soort kerstman-manchetten krijgt, if you know what I mean. Vooralsnog kan ik er mee leven, maar ze eraf halen blijft een mogelijkheid.
Gebruik als vlieseline voor de banden een stevige, zoals G700, zodat de tailleband niet uit gaat lopen. De band hangt net onder je taille op je heupen en is een essentieel onderdeel van de broek. Niemand zit tenslotte te wachten op hangbillen… Ik beplakte alle 6 de onderdelen voor de tailleband, dus zowel de binnen- als de buitenband.
Ik had geen gesp voor handen en hoewel ik het er heel leuk uit vind zien op de foto’s in het blad, laat ik mijn broek ook lekker riemloos. Tenzij ik ooit nog een leuk exemplaar gesp tegenkom, want ik heb een restje stof bewaard.
Maat & pasvorm
Ik ging voor mijn standaardmaat (42), maar had, toen ik het patroon zag, al het vermoeden dat de broek rond de heupen te wijd zou zijn. Het gebeurde me al vaker bij broeken van LMV. Ik vermoed dat ze bij de grotere maten uitgaan van zeer royale rondingen en nu vind ik mijn heupen best royaal, maar dit is dan een beetje too much. Niet getreurd, dit soort dingen zijn gemakkelijk aan te passen de zijnaden een beetje bij te schaven. Verderop in de blog meer over deze aanpassingen.
Daarnaast voeg ik met mijn 1.79 bijna standaard 10cm toe in de lengte, omdat de kleding anders te kort wordt. Deze broek is een beetje ‘hoog water’ bedoeld, maar ik wist niet zeker of ik dat leuk zou vinden. Ik ben dus heel laf voor 5 cm extra gegaan: zo maakte ik net geen keuze…
Verder heeft de broek twee plooien voor en twee coupe-/figuurnaden achter; dat is fijn, want zo kun je nog een beetje bijstellen: ietsje losser of ietsje strakker doe je door de plooien/coupenaden ondieper of dieper te maken. Die plooien aan de voorkant zijn niet iedereens cup of tea; teveel stof op de buik geldt – meestal vanaf bovenaf gezien, door de drager zelf – als dikmakend. Ik weet niet of ik het daar helemaal mee eens bent, maar als dat gevoel eenmaal in je hoofd zit, krijgt geen naaijuf dat er meer uit… Je zou de plooien ook als figuurnaad kunnen stikken, net zoals de figuurnaad aan de achterkant.
Aanpassingen?
Zoals gezegd, moest ik van de zadeltassen af èn was de taille wat te los. Door schade en schande weet ik inmiddels dat je broeken en rokken een fractie te strak moet maken, zodat ze aan het eind van een dag dragen nog steeds op de goede plek zitten (maar zonder dat je er buikpijn van krijgt!) De meeste stoffen lopen tijdens het dragen uit, ondanks de vlieseline, en daar moet je een beetje op voorsorteren.
Dit is het stappenplan voor het bijschaven om een goede pasvorm te krijgen:
✂️Zorg voor voldoende naadwaarde: gebruik 1.5 cm ipv de aanbevolen 1 cm, zodat je nog wat speling hebt.
✂️Naai de gulp*/zak/zijnaden/binnenbeennaden van de broek in elkaar. Die laatste twee met een niet te kleine steeklengte. Is de broek goed, dan laat je het zo, maar moet je de naden zo weer lostornen, dan is de klus niet al te vervelend. Natuurlijk kun je ook met de grootste steeklengte naaien, maar dan moet je er sowieso nog een keertje overheen stikken met een steviger stiksel.
✂️Naai dan de buitenste taillebanden aan elkaar en aan de broek. (De binnenste taillebanden laat je dus nog even achterwege).
✂️Trek aan en aanschouw.
✂️Is de broek te strak? Hoeveel ongeveer? En waar? Als je de broek binnenstebuiten aantrekt, kun je direct op de naden markeren tussen welke twee punten je meer ruimte nodig hebt. Haal de tailleband weer los en maak de tailleband wijder en de zijnaden ook. Je zou ook de coupenaad achter en/of de plooien voor wat minder diep kunnen maken. Torn de oude naadjes los, maak de tailleband weer op de broek en pas weer aan.
✂️Is de broek te los? Hoeveel ongeveer? En waar? Als je de broek binnenstebuiten aantrekt, kun je direct op de naden afspelden hoeveel er af moet. Daarvoor moet je de band weer (deels) van de taille halen. Daarna maak je de tailleband wat strakker en de zijnaden schaaf je bij. Je zou ook de coupenaden achter en de plooien voor wat dieper kunnen maken, zodat je de ruimte die teveel is verdeeld over je hele lichaam. Hop, tailleband er weer op en kijken of het goed is zo.
✂️Nu kan de binnenste tailleband aan de buitenste vast en kun je de broek verder afmaken.
✂️Ga je de broek misschien nog wel eens maken? Zorg er dan vooral voor dat je NU de gemaakte aanpassingen op je patroonpapier schrijft of tekent, want dat achterhaal je later nooit meer en dan moet je het hele proces nog eens uitvoeren…
Naaitips
In deze tutorial geef ik wat extra kniptips om een stof als deze corduroy mooi recht van draad uit de stof te knippen. Deze tips zijn van toepassing op alle stoffen met verticale strepen/lijnen.
Naast de lekker lange (en langzame) video’s over gulpen die ik maakte voor de online naaicursus Alles Over… Ritsen, heb ik nog een paar tips voor je wanneer je deze, of een andere broek naait:
Vergeet de naadband (of gewoon een rechte smalle strook vlieseline) bij de zakingang echt niet! Echt jammer als die schuine lijn gaat golven nadat je de zak eraan hebt gestikt. Dat komt omdat de stof daar schuin op de draadrichting geknipt is en dan heeft stof altijd de neiging om een beetje te gaan ‘groeien’.
Nog een zakkentip: heb je een wat dikkere stof? Maak dan een ‘inkijkje’. Dat is een stukje stof dat bovenop de zak ligt (dus eigenlijk een extra laagje) en dat zichtbaar is als je de broek aanhebt. De rest van de zak is van een dunnere (voering) stof. Steek je hand maar eens in de zak van je spijkerbroek, daar wordt hetzelfde gedaan. Zo krijg je een zak die niet zo volumineus is en creëer je dus geen ongewenste verdikkingen precies op je bovenbenen. 😝 Wist je trouwens dat ik in de online naaicursus Patroontekenen: Rokken een heel hoofdstuk wijd aan het ontwerpen en naaien van verschillende soorten zakken?
Geen must, maar wel leuk: werk de binnenste tailleband af met een biesband. In de werkbeschrijving van La Maison Victor staat dat je de tailleband van Dee broek lockt en doorstikt vanaf de goede kant. We maken natuurlijk geen haute couture (hoewel..), maar ik vind deze laatste aanwijzing altijd een beetje een zwaktebod. Het is niet heel veel moeite om de naad van de binnenste tailleband naar binnen te vouwen en dan vast te stikken aan de buitenste band. Voila, fraaie binnenkant! Wanneer je stof een beetje dik is (zoals mijn corduroy) is dat echter best moeilijk. Ik ging daarom voor een sjiek biesbandje (ik gebruikte nu de elastische van About Blue, maar je kunt ook een katoenen biaisband gebruiken). In de online naaicursus Alles Over… Randjes Afwerken leg ik, ook weer in een video die je af en toe op pauze kunt zetten, uit hoe je dat soort randjes afwerkt (en nog veel meer).
Conclusie
Leuke broek! Misschien in dit geval beter zonder de zoomboorden, maar desalniettemin een broek die ik graag zal gaan dragen! Ook is het patroon een goede basis om eens te variëren, met verschillende stoffen, met of zonder boord, wellicht zakken op de achterpanden, wijdere of juist smallere pijpen… Als je een patroon hebt dat goed past bij taille en heupen, moet je dat koesteren 😀
* Hoe dan?? Misschien is de online naaicursus Alles Over… Ritsen iets voor jou: daarin leg ik – onder andere – stap voor stap uit hoe je een gulp in een broek naait!
In de IGTV die ik deze week plaatste, zag je de Ermine Blouse van Fibre Mood al in actie. Een lekker blousje, leuk om te maken; niet te moeilijk, tegelijk een tikkie uitdagend vanwege de rimpels en de bijzondere punt op het voorpand. In deze blog geef ik je graag mijn ervaringen en een paar …
Zo af en toe staat er in de La Maison Victor een patroon waarvan je gewoon wéét dat het een succesnummer wordt. Een interessant patroon; leuk om te maken en geschikt voor heel veel figuren. De Solange Jurk van twee jaar geleden is er zo een, of de Lora Jurk. Ook de Candy Dress voor …
Dee Broek (La Maison Victor 06/21)
Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb van die fases: alleen maar korte strakke jurken en dan plots alleen maar lang en los. Zo heb ik bijvoorbeeld praktisch mijn hele leven coltruien verfoeid (sorry col), maar woon ik ineens in de enige coltrui die ik bezit (de Toaster Sweat van Sew House Seven, aanrader!). Of het – onbewust – door de mode gedicteerd wordt, weet ik niet. Wat ik wel weet is dat ik blij ben dat skinny jeans nu ECHT niet meer mogen 🤪
In dat kader en/of omdat ik nu in die fase zit, werd ik wel blij van de plaatjes van de Dee broek uit La Maison Victor 6/2021. Ik naaide ‘m uit de donkergroene corduroy van SYAS en schreef er deze blog over. Lees je mee?
(Op de hoogte blijven van nog meer goede naai-tips? Schrijf je in voor de Studio Dotter nieuwsbrief!)
Stof
Ik kan me voorstellen dat deze broek in heel veel verschillende stoffen leuk is! Een dunne wol, een smalle (of brede zoals die van mij) rib, een wat flodderige stof zoals een dunne twill, een denim, misschien met een beetje rek, een gabardine (zoals die van Atelier Brunette). Met elke stof een andere look! Niet in alle broeken kun je de door LMV beoogde vouw persen, maar wat deert dat? (Mijn trui is trouwens een zelfgetekend Kimono-model in de french terry Diagonals van SYAS.)
De rib die ik heb genomen is vrij dik (en lekker warm!) en draagt heel fijn. Bij de boorden aan de onderkant zijn het echter wel heel veel lagen dikke stof, waardoor je een soort kerstman-manchetten krijgt, if you know what I mean. Vooralsnog kan ik er mee leven, maar ze eraf halen blijft een mogelijkheid.
Gebruik als vlieseline voor de banden een stevige, zoals G700, zodat de tailleband niet uit gaat lopen. De band hangt net onder je taille op je heupen en is een essentieel onderdeel van de broek. Niemand zit tenslotte te wachten op hangbillen… Ik beplakte alle 6 de onderdelen voor de tailleband, dus zowel de binnen- als de buitenband.
Ik had geen gesp voor handen en hoewel ik het er heel leuk uit vind zien op de foto’s in het blad, laat ik mijn broek ook lekker riemloos. Tenzij ik ooit nog een leuk exemplaar gesp tegenkom, want ik heb een restje stof bewaard.
Maat & pasvorm
Ik ging voor mijn standaardmaat (42), maar had, toen ik het patroon zag, al het vermoeden dat de broek rond de heupen te wijd zou zijn. Het gebeurde me al vaker bij broeken van LMV. Ik vermoed dat ze bij de grotere maten uitgaan van zeer royale rondingen en nu vind ik mijn heupen best royaal, maar dit is dan een beetje too much. Niet getreurd, dit soort dingen zijn gemakkelijk aan te passen de zijnaden een beetje bij te schaven. Verderop in de blog meer over deze aanpassingen.
Daarnaast voeg ik met mijn 1.79 bijna standaard 10cm toe in de lengte, omdat de kleding anders te kort wordt. Deze broek is een beetje ‘hoog water’ bedoeld, maar ik wist niet zeker of ik dat leuk zou vinden. Ik ben dus heel laf voor 5 cm extra gegaan: zo maakte ik net geen keuze…
Verder heeft de broek twee plooien voor en twee coupe-/figuurnaden achter; dat is fijn, want zo kun je nog een beetje bijstellen: ietsje losser of ietsje strakker doe je door de plooien/coupenaden ondieper of dieper te maken. Die plooien aan de voorkant zijn niet iedereens cup of tea; teveel stof op de buik geldt – meestal vanaf bovenaf gezien, door de drager zelf – als dikmakend. Ik weet niet of ik het daar helemaal mee eens bent, maar als dat gevoel eenmaal in je hoofd zit, krijgt geen naaijuf dat er meer uit… Je zou de plooien ook als figuurnaad kunnen stikken, net zoals de figuurnaad aan de achterkant.
Aanpassingen?
Zoals gezegd, moest ik van de zadeltassen af èn was de taille wat te los. Door schade en schande weet ik inmiddels dat je broeken en rokken een fractie te strak moet maken, zodat ze aan het eind van een dag dragen nog steeds op de goede plek zitten (maar zonder dat je er buikpijn van krijgt!) De meeste stoffen lopen tijdens het dragen uit, ondanks de vlieseline, en daar moet je een beetje op voorsorteren.
Dit is het stappenplan voor het bijschaven om een goede pasvorm te krijgen:
✂️Zorg voor voldoende naadwaarde: gebruik 1.5 cm ipv de aanbevolen 1 cm, zodat je nog wat speling hebt.
✂️Naai de gulp*/zak/zijnaden/binnenbeennaden van de broek in elkaar. Die laatste twee met een niet te kleine steeklengte. Is de broek goed, dan laat je het zo, maar moet je de naden zo weer lostornen, dan is de klus niet al te vervelend. Natuurlijk kun je ook met de grootste steeklengte naaien, maar dan moet je er sowieso nog een keertje overheen stikken met een steviger stiksel.
✂️Naai dan de buitenste taillebanden aan elkaar en aan de broek. (De binnenste taillebanden laat je dus nog even achterwege).
✂️Trek aan en aanschouw.
✂️Is de broek te strak? Hoeveel ongeveer? En waar? Als je de broek binnenstebuiten aantrekt, kun je direct op de naden markeren tussen welke twee punten je meer ruimte nodig hebt. Haal de tailleband weer los en maak de tailleband wijder en de zijnaden ook. Je zou ook de coupenaad achter en/of de plooien voor wat minder diep kunnen maken. Torn de oude naadjes los, maak de tailleband weer op de broek en pas weer aan.
✂️Is de broek te los? Hoeveel ongeveer? En waar? Als je de broek binnenstebuiten aantrekt, kun je direct op de naden afspelden hoeveel er af moet. Daarvoor moet je de band weer (deels) van de taille halen. Daarna maak je de tailleband wat strakker en de zijnaden schaaf je bij. Je zou ook de coupenaden achter en de plooien voor wat dieper kunnen maken, zodat je de ruimte die teveel is verdeeld over je hele lichaam. Hop, tailleband er weer op en kijken of het goed is zo.
✂️Nu kan de binnenste tailleband aan de buitenste vast en kun je de broek verder afmaken.
✂️Ga je de broek misschien nog wel eens maken? Zorg er dan vooral voor dat je NU de gemaakte aanpassingen op je patroonpapier schrijft of tekent, want dat achterhaal je later nooit meer en dan moet je het hele proces nog eens uitvoeren…
Naaitips
In deze tutorial geef ik wat extra kniptips om een stof als deze corduroy mooi recht van draad uit de stof te knippen. Deze tips zijn van toepassing op alle stoffen met verticale strepen/lijnen.
Naast de lekker lange (en langzame) video’s over gulpen die ik maakte voor de online naaicursus Alles Over… Ritsen, heb ik nog een paar tips voor je wanneer je deze, of een andere broek naait:
Vergeet de naadband (of gewoon een rechte smalle strook vlieseline) bij de zakingang echt niet! Echt jammer als die schuine lijn gaat golven nadat je de zak eraan hebt gestikt. Dat komt omdat de stof daar schuin op de draadrichting geknipt is en dan heeft stof altijd de neiging om een beetje te gaan ‘groeien’.
Nog een zakkentip: heb je een wat dikkere stof? Maak dan een ‘inkijkje’. Dat is een stukje stof dat bovenop de zak ligt (dus eigenlijk een extra laagje) en dat zichtbaar is als je de broek aanhebt. De rest van de zak is van een dunnere (voering) stof. Steek je hand maar eens in de zak van je spijkerbroek, daar wordt hetzelfde gedaan. Zo krijg je een zak die niet zo volumineus is en creëer je dus geen ongewenste verdikkingen precies op je bovenbenen. 😝 Wist je trouwens dat ik in de online naaicursus Patroontekenen: Rokken een heel hoofdstuk wijd aan het ontwerpen en naaien van verschillende soorten zakken?
Geen must, maar wel leuk: werk de binnenste tailleband af met een biesband. In de werkbeschrijving van La Maison Victor staat dat je de tailleband van Dee broek lockt en doorstikt vanaf de goede kant. We maken natuurlijk geen haute couture (hoewel..), maar ik vind deze laatste aanwijzing altijd een beetje een zwaktebod. Het is niet heel veel moeite om de naad van de binnenste tailleband naar binnen te vouwen en dan vast te stikken aan de buitenste band. Voila, fraaie binnenkant! Wanneer je stof een beetje dik is (zoals mijn corduroy) is dat echter best moeilijk. Ik ging daarom voor een sjiek biesbandje (ik gebruikte nu de elastische van About Blue, maar je kunt ook een katoenen biaisband gebruiken). In de online naaicursus Alles Over… Randjes Afwerken leg ik, ook weer in een video die je af en toe op pauze kunt zetten, uit hoe je dat soort randjes afwerkt (en nog veel meer).
Conclusie
Leuke broek! Misschien in dit geval beter zonder de zoomboorden, maar desalniettemin een broek die ik graag zal gaan dragen! Ook is het patroon een goede basis om eens te variëren, met verschillende stoffen, met of zonder boord, wellicht zakken op de achterpanden, wijdere of juist smallere pijpen… Als je een patroon hebt dat goed past bij taille en heupen, moet je dat koesteren 😀
(Op de hoogte blijven van nog meer goede naai-tips? Schrijf je in voor de Studio Dotter nieuwsbrief!)
* Hoe dan?? Misschien is de online naaicursus Alles Over… Ritsen iets voor jou: daarin leg ik – onder andere – stap voor stap uit hoe je een gulp in een broek naait!
Related Posts
Emery Blouse (La Maison Victor 02/22)
Ik naaide van de viscose Dried Flowers de Emery Blouse uit La Maison Victor editie 2/22 èn maakte er een filmpje over. Kijk je mee?
De Ermine Blouse (Fibre Mood 16/21)
In de IGTV die ik deze week plaatste, zag je de Ermine Blouse van Fibre Mood al in actie. Een lekker blousje, leuk om te maken; niet te moeilijk, tegelijk een tikkie uitdagend vanwege de rimpels en de bijzondere punt op het voorpand. In deze blog geef ik je graag mijn ervaringen en een paar …
Silia Jurk (La Maison Victor 05/19)
Zo af en toe staat er in de La Maison Victor een patroon waarvan je gewoon wéét dat het een succesnummer wordt. Een interessant patroon; leuk om te maken en geschikt voor heel veel figuren. De Solange Jurk van twee jaar geleden is er zo een, of de Lora Jurk. Ook de Candy Dress voor …
Pimpante Blouse van Lise Tailor
Dit patroon heeft alles om een klassieker te worden! Lees hier de review van de Pimpante Blouse van Lise Tailor.