Zoals Robèrt van Heel Holland Bakt zo heerlijk goeïg “Lekker. Gewoon lekker” kan zeggen over de baksels die hij gepresenteerd krijgt, vind ik de Gusta Dress ook “gewoon lekker”. Geen tierlantijntjes of moeilijke dingen, maar gewoon een lekker jurkje!
Afgelopen week naaide ik dit jurkje dus, van de biologische tricot Mosgroen/Olijfgroen Gestreept van Lillestoff. De werkbeschrijving in het papieren blad is extreem summier. Sympathiek natuurlijk, want zo ze besparen papier. Op hun website moet je eerst een account aanmaken voordat je bij de uitgebreidere tekst kunt komen.
Maar geen nood; in deze blog lees je over hoe ik hoe ik de jurk maakte, en geef ik je aanvullende info, daar waar ik denk dat Fibre Mood wat steekjes heeft laten vallen. Hopelijk kun jij daarna gewoon lekker aan de slag met deze leuke jurk!
Pasvorm
In de maattabel mis ik de lichaamslengte. Dus, van welke lengte gaan ze uit? De La Maison Victor bijvoorbeeld gaat uit van een lenhgte van 1.71 bij maat 42 (mijn maat). Ik ben 1.79, dus ik wil mijn jurken altijd met minstens 8 cm verlengen. Dat kan gewoon bij de zoom, maar een gedeelte van het lengteverschil zit bij mij boven de taille. Met als gevolg dat de rok misschien lang genoeg is geworden, maar dat de taille (het slankste deel van een jurk, meestal) dan ergens op mijn ribbenkast hangt. Niet zo fijn. Omdat de lichaamslengte mist, heb ik een beetje gegokt. Hoe ik de taille heb verlegd, lees je hieronder. Deze techniek is natuurlijk ook van toepassing als jouw romp juist weer korter is.
Qua maat valt de jurk eigenlijk best wel heel aardig. Paar kleine dingetjes:
De jurk is heel kort. Het past goed bij het type jurk, maar houdt er dus rekening mee.
De schouders vallen best breed. Dat zie je ook bij het model in het blad: de schoudernaad ligt een beetje meer richting arm dan ik zelf fijn vind, maar het geeft wel een leuke relaxte pasvorm.
Ik heb 1.5 cm naadwaarde genomen bij de zijnaden, maar heb voor- en achterpand uiteindelijk op 1cm gestikt, omdat ik het rokgedeelte om de bilpartij nogal aan de strakke kant vond.
Stofkeuze
Ik gebruikte zelf een tricot van gemiddelde dikte. De stof valt mooi en doordat de jurk van zichzelf best wijd is, tekent de stof niet heel erg, iets waar veel vrouwen extra op letten 😉 Een dikkere stof zoals een french terry zal ook prima werken! Ook kan een Punta di Roma heel goed, of een gebreide jacquard. Een dunnere als een modal misschien minder, vanwege de rits op de rug.
Voor de bovenzak (dat is de zak die tegen de bovenkant van je hand zit als je je handen in je zakken doet, heb ik wel een dunnere stof gepakt (in dit geval een blauwe modal), zodat het hele pakketje wat slanker is.
Tips voor het patroontekenen
Wanneer je Fibre Mood’s manier van werken op patroonbladen eenmaal door hebt, vind je de patroondelen makkelijk. Hoe ze merktekens aangeven, met kleine wiebertjes, vind ik minder handig. Ik moest echt mijn best doen om te bepalen welke wiebertjes ik nodig had voor mijn zakken. Ik ben bang dat ik uiteindelijk toch de verkeerde wieberts heb gekozen, want toen ik ging stikken, bleek dat mijn zakken er niet tussen pasten…
Zoals beloofd zou ik je ook laten zien hoe je de taillenaad verlegd. Ik heb gegokt en besloten 3 cm extra boven de taille te creeëren. Deze methode werkt ook als je er een paar centimeters tussenuit wilt halen. Je volgt voor zowel meer als minder onderstaande stappen, geïllustreerd hier aan de hand van het achterpand:
Zet een horizontale lijn ter hoogte van de taille. Daar zit al een streepje.
Knip of snij op deze lijn door.
Voor meer lengte: Leg er een stuk papier tussen en plak 1 deel vast. Teken hierboven een lijn van 3 cm en plak daar het andere gedeelte tegenaan.
Voor minder lengte: Teken een lijn op het bovenste gedeelte, 3cm (of meer/minder) boven de originele taillelijn. Plak daar het rokgedeelte tegenaan.
Voor beiden: zorg nu dat de taillenaad weer mooi vloeiend doorloopt.
Voor het voorpand geldt hetzelfde, maar dat is een tikkie ingewikkelder. In dit filmpje laat ik je zien hoe je dat aanpakt. Wat je in het filmpje niet ziet is dat de coupenaden eigenlijk ook verlengd moeten worden. Ik heb dat niet op papier gedaan, want ik wilde eerst zien hoe het zou zitten, eenmaal aangetrokken. Toen bleek dat ook de coupenaden 3 cm omhoog hadden gekund!
Voor het voorpand geldt hetzelfde, maar dat is een tikkie ingewikkelder. In dit filmpje laat ik je zien hoe je dat aanpakt. Wat je in het filmpje niet ziet is dat de coupenaden eigenlijk ook verlengd moeten worden. Ik heb dat niet op papier gedaan, want ik wilde eerst zien hoe het zou zitten, eenmaal aangetrokken. Toen bleek dat ook de coupenaden 3 cm omhoog hadden gekund!
Tips voor het stof knippen en voorbereiden
Net als bij La Maison Victor, gebruikt Fibre Mood rijgdraadjes voor het markeren van belangrijke punten. Het lijkt zo makkelijk, maar ik word er nerveus van; wat als ik mijn rijgdraadje kwijt raak? Nachtmerrie! 😉
Liever gebruik ik een radeerwieltje (glad of gekarteld) en kleermakerscarbonpapier om bepaalde patroonlijnen aan te duiden. Op deze manier kun je de lijnen van de coupenaad voor èn de plek van het ritsje mooi overnemen op de achterkant van de stof.
Zoals je op bovenstaande foto zit, heb ik het hele ‘ritsgat’ aangeduid, op een halve cm van de stofvouw, inclusief onderkant. Dat is handig voor straks; wordt vervolgd…
Tips voor het naaien
Eindelijk achter de machine! Soms lijkt de voorbereiding ein-de-loos te duren, maar als je dan eenmaal achter de naaimachine zit, vlieg je er ook zo doorheen!
In dit hoofdstukje vertel ik je iets over:
het afwerken van de naden
het naaien van de coupenaden + zakken
het ritsje
de schoudernaden
de naad over de borsten heen
het beleg
Het afwerken van de naden
De werkbeschrijving van de Gusta Dress heeft het over ‘stof die rafelt’ en ‘stof die niet rafelt’. Die laatste zou je niet af hoeven te werken van binnen, noch bij de hals. Nou beschouw ik mezelf als redelijk vooruitstrevend op het gebied van naaien (met doorslaan en rijgen hoef je bij mij niet aan te komen), maar ik vrees dat ik hier te conservatief voor ben 😉 Mijn naden zijn dus mooi afgewerkt, ook al rafelen ze niet. Ook koos ik voor een beleg.
Het naaien van de coupenaden + zakken
Zo heb ik, in tegenstelling tot de werkbeschrijving, die daarover zwijgt, de zakken rondom afgelockt, met uitzondering van de naad waar de zak aan de jurk gestikt wordt.
Vervolgens heb ik ze aan de jurk gestikt (wat dus wat problemen opleverde, maar ik heb er gewoon een beetje aan getrokken. Fijn toch, dat tricot zo vergevingsgezind is??) en in één keer de hele coupenaad afgelockt.
Nu kun je de coupenaad dichtstikken, en in één lijn door de zakken rond. Toegegeven, deze methode is niet ideaal omdat je dan over de naadwaarde van de zakken moet stikken en je daar een beetje een stofophoping krijgt. Maar nu is de binnenkant tenminste wel mooi afgewerkt. Tis kiezen of delen 😉
Wanneer je een coupenaad stikt, is het mooi als je niet afhecht bij het puntje, maar een knoopje legt in de draden. Dan krijg je geen ongewenste verdikking precies op je borsten…
Het ritsje
Dan het ritsje! Puur decoratief en totaal nutteloos! Maar wel leuk om te doen 😉
Ook hier is de werkbeschrijving van Fibre Mood summier. Zo pakte ik het aan:
Je hebt al eerder het hele ritsgat aangegeven op de stof.
Strijk een beetje vlieseline aan de achterkant van de stof, op de plek waar de uitsparing eindigt. Afhankelijk van de dikte van de stof, kun je ook de hele strook beplakken met vlieseline (deze gebruik ik voor alle soorten stof).
Vervolgens knip je door het midden van het ritsgat naar beneden, eindigend op 1.5 cm voor het einde. Vanaf daar knip je twee schuine lijntjes.
Leg nu de rits met de goede kant op de goede kant van de stof, wijzend naar de onderkant van de jurk.
Nu stik je, met een grotere steeklengte, het driehoekje vast op het stukje ritslint ónderaan de rits. Waarom? Zo positioneer je de rits héél netjes in de stof en is de onderkant al gefixeert als je met de zijkanten verder gaat. Dat ziet er uit zoals op onderstaande foto. Toch scheef? Dan heb je ‘m er zo weer uit (thanks, steeklengte 4!) en probeer je het nog een keer!
Leg vervolgens de rits weer terug de goede kant op. Op bovenstaande foto zie je dat ik de naadwaarde van 0,5cm ook al om heb gestreken.
Door middel van spelden, rijgdraad, of nog handiger Wondertape, fixeer je de rits achter de stof.
Als laatste (je bent er bijna!) stik je de rits vast. Ik vind het altijd fijn om twee keer dezelfde kant op te stikken: ik begin onderaan en stik naar boven, de eerste keer startend met de onderkant van het ritsgat en dan omhoog, de tweede keer alleen nog de rechte lijn omhoog. Mocht je persvoet de stof een beetje verschuiven, verschuift ‘ie in ieder geval 2 keer dezelfde kant op!
De schoudernaden
Toen ik begon met naaien vond ik het maar onzin, maar ik heb ondertussen het nut van schoudernaden verstevigen leren waarderen! Dat kun je doen met flexibel naadband (wit of zwart) of Framilastic, een soort elastiek. Wat is dat nut dan? Er komt best veel gewicht te hangen aan de schoudernaden en door te verstevigen, blijft je kledingstuk langer mooi. Dat is wel fijn toch, met al dat bloed, zweet en tranen die je erin gestoken hebt 😉
De naad over de borsten heen
Volgens de werkbeschrijving stik je de naad die over de borsten heenloopt door, op 2mm van de naad af. Ik deed dat, maar de naadjes gingen helemaal krullen aan de binnenkant, omdat ze nauwelijks vastzaten. Ik heb, heel pragmatisch, gewoon een stiksel ernaast gezet. Alsof het zo hoort. Niet meer over nadenken.
Het beleg
De cominatie beleg-rits wordt niet echt uitgewerkt in de werkbeschrijving van Fibre Mood. Hoe zorg je nou voor een afwerking waar je een beetje tevreden meer kunt zijn?
Wanneer je het beleg aan de hals stikt, vouw je het naadje van het beleg in (daar waar de speld zit, op onderstaande foto) en stik je die extra laag stof mee (dus: pand, rits, beleg en naadje beleg). Wanneer je dit de goede kant op vouwt, valt de naad automatisch zoals op deze foto. Even met de hand vastzetten, et voila.
Het eindresultaat
En dan heb je natuurlijk nog zijnaden, mouwen, zomen met de tweelingnaald, strijken, etc… Maar dan is je Gusta Dress af! Gefeliciteerd 😉
Ga jij de jurk ook maken? Ik vind het leuk als je een bericht achterlaat, ook als je nog een vraag hebt naar aanleiding van dit hele verhaal!
Omdat er de afgelopen maanden veel geklust wordt in Huize Dotter, ik fan ben van Simone Giertz èn van Bobbinhood, dacht ik voor mezelf eens een overal te maken en koos ik voor die van Bobbinhood. Ik had voor ogen dat ‘ie ook gewoon (eigenlijk vooral) in het dagelijks leven gedragen zou kunnen worden en …
De zomeredities van de Fibre Mood en de La Maison Victor vielen ongeveer gelijktijdig op mijn deurmat. Zoals wel vaker zie je per editie modellen in de tijdschriften die erg veel op elkaar lijken en dan weet je dat je er eentje moet maken als je on trend wilt blijven. Of juist niet natuurlijk 😉 …
Mijn tweede versie van de Jazzy Jacquard uit Ottobre (5/2016) bewijst alweer dat dit patroon een blijvertje is! Ik heb een paar kleine aanpassingen gemaakt, dat wel. Is deze jurk wat voor jou? Misschien heb je dan iets aan de volgende tips: (Stof is de Monsoon Grey french terry van Elvelyckan Design.) 1. Ik ben …
Gusta Dress (Fibre Mood 06/19): gewoon lekker.
Zoals Robèrt van Heel Holland Bakt zo heerlijk goeïg “Lekker. Gewoon lekker” kan zeggen over de baksels die hij gepresenteerd krijgt, vind ik de Gusta Dress ook “gewoon lekker”. Geen tierlantijntjes of moeilijke dingen, maar gewoon een lekker jurkje!
(Op de hoogte blijven van nog meer leuke kledingstukken en goeie tips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!)
Afgelopen week naaide ik dit jurkje dus, van de biologische tricot Mosgroen/Olijfgroen Gestreept van Lillestoff. De werkbeschrijving in het papieren blad is extreem summier. Sympathiek natuurlijk, want zo ze besparen papier. Op hun website moet je eerst een account aanmaken voordat je bij de uitgebreidere tekst kunt komen.
Maar geen nood; in deze blog lees je over hoe ik hoe ik de jurk maakte, en geef ik je aanvullende info, daar waar ik denk dat Fibre Mood wat steekjes heeft laten vallen. Hopelijk kun jij daarna gewoon lekker aan de slag met deze leuke jurk!
Pasvorm
In de maattabel mis ik de lichaamslengte. Dus, van welke lengte gaan ze uit? De La Maison Victor bijvoorbeeld gaat uit van een lenhgte van 1.71 bij maat 42 (mijn maat). Ik ben 1.79, dus ik wil mijn jurken altijd met minstens 8 cm verlengen. Dat kan gewoon bij de zoom, maar een gedeelte van het lengteverschil zit bij mij boven de taille. Met als gevolg dat de rok misschien lang genoeg is geworden, maar dat de taille (het slankste deel van een jurk, meestal) dan ergens op mijn ribbenkast hangt. Niet zo fijn. Omdat de lichaamslengte mist, heb ik een beetje gegokt. Hoe ik de taille heb verlegd, lees je hieronder. Deze techniek is natuurlijk ook van toepassing als jouw romp juist weer korter is.
Qua maat valt de jurk eigenlijk best wel heel aardig. Paar kleine dingetjes:
Stofkeuze
Ik gebruikte zelf een tricot van gemiddelde dikte. De stof valt mooi en doordat de jurk van zichzelf best wijd is, tekent de stof niet heel erg, iets waar veel vrouwen extra op letten 😉 Een dikkere stof zoals een french terry zal ook prima werken! Ook kan een Punta di Roma heel goed, of een gebreide jacquard. Een dunnere als een modal misschien minder, vanwege de rits op de rug.
Voor de bovenzak (dat is de zak die tegen de bovenkant van je hand zit als je je handen in je zakken doet, heb ik wel een dunnere stof gepakt (in dit geval een blauwe modal), zodat het hele pakketje wat slanker is.
Tips voor het patroontekenen
Wanneer je Fibre Mood’s manier van werken op patroonbladen eenmaal door hebt, vind je de patroondelen makkelijk. Hoe ze merktekens aangeven, met kleine wiebertjes, vind ik minder handig. Ik moest echt mijn best doen om te bepalen welke wiebertjes ik nodig had voor mijn zakken. Ik ben bang dat ik uiteindelijk toch de verkeerde wieberts heb gekozen, want toen ik ging stikken, bleek dat mijn zakken er niet tussen pasten…
Zoals beloofd zou ik je ook laten zien hoe je de taillenaad verlegd. Ik heb gegokt en besloten 3 cm extra boven de taille te creeëren. Deze methode werkt ook als je er een paar centimeters tussenuit wilt halen. Je volgt voor zowel meer als minder onderstaande stappen, geïllustreerd hier aan de hand van het achterpand:
Voor het voorpand geldt hetzelfde, maar dat is een tikkie ingewikkelder. In dit filmpje laat ik je zien hoe je dat aanpakt. Wat je in het filmpje niet ziet is dat de coupenaden eigenlijk ook verlengd moeten worden. Ik heb dat niet op papier gedaan, want ik wilde eerst zien hoe het zou zitten, eenmaal aangetrokken. Toen bleek dat ook de coupenaden 3 cm omhoog hadden gekund!
Tips voor het stof knippen en voorbereiden
Net als bij La Maison Victor, gebruikt Fibre Mood rijgdraadjes voor het markeren van belangrijke punten. Het lijkt zo makkelijk, maar ik word er nerveus van; wat als ik mijn rijgdraadje kwijt raak? Nachtmerrie! 😉
Liever gebruik ik een radeerwieltje (glad of gekarteld) en kleermakerscarbonpapier om bepaalde patroonlijnen aan te duiden. Op deze manier kun je de lijnen van de coupenaad voor èn de plek van het ritsje mooi overnemen op de achterkant van de stof.
Zoals je op bovenstaande foto zit, heb ik het hele ‘ritsgat’ aangeduid, op een halve cm van de stofvouw, inclusief onderkant. Dat is handig voor straks; wordt vervolgd…
Tips voor het naaien
Eindelijk achter de machine! Soms lijkt de voorbereiding ein-de-loos te duren, maar als je dan eenmaal achter de naaimachine zit, vlieg je er ook zo doorheen!
In dit hoofdstukje vertel ik je iets over:
Het afwerken van de naden
De werkbeschrijving van de Gusta Dress heeft het over ‘stof die rafelt’ en ‘stof die niet rafelt’. Die laatste zou je niet af hoeven te werken van binnen, noch bij de hals. Nou beschouw ik mezelf als redelijk vooruitstrevend op het gebied van naaien (met doorslaan en rijgen hoef je bij mij niet aan te komen), maar ik vrees dat ik hier te conservatief voor ben 😉 Mijn naden zijn dus mooi afgewerkt, ook al rafelen ze niet. Ook koos ik voor een beleg.
Het naaien van de coupenaden + zakken
Zo heb ik, in tegenstelling tot de werkbeschrijving, die daarover zwijgt, de zakken rondom afgelockt, met uitzondering van de naad waar de zak aan de jurk gestikt wordt.
Vervolgens heb ik ze aan de jurk gestikt (wat dus wat problemen opleverde, maar ik heb er gewoon een beetje aan getrokken. Fijn toch, dat tricot zo vergevingsgezind is??) en in één keer de hele coupenaad afgelockt.
Nu kun je de coupenaad dichtstikken, en in één lijn door de zakken rond. Toegegeven, deze methode is niet ideaal omdat je dan over de naadwaarde van de zakken moet stikken en je daar een beetje een stofophoping krijgt. Maar nu is de binnenkant tenminste wel mooi afgewerkt. Tis kiezen of delen 😉
Wanneer je een coupenaad stikt, is het mooi als je niet afhecht bij het puntje, maar een knoopje legt in de draden. Dan krijg je geen ongewenste verdikking precies op je borsten…
Het ritsje
Dan het ritsje! Puur decoratief en totaal nutteloos! Maar wel leuk om te doen 😉
Ook hier is de werkbeschrijving van Fibre Mood summier. Zo pakte ik het aan:
De schoudernaden
Toen ik begon met naaien vond ik het maar onzin, maar ik heb ondertussen het nut van schoudernaden verstevigen leren waarderen! Dat kun je doen met flexibel naadband (wit of zwart) of Framilastic, een soort elastiek. Wat is dat nut dan? Er komt best veel gewicht te hangen aan de schoudernaden en door te verstevigen, blijft je kledingstuk langer mooi. Dat is wel fijn toch, met al dat bloed, zweet en tranen die je erin gestoken hebt 😉
De naad over de borsten heen
Volgens de werkbeschrijving stik je de naad die over de borsten heenloopt door, op 2mm van de naad af. Ik deed dat, maar de naadjes gingen helemaal krullen aan de binnenkant, omdat ze nauwelijks vastzaten. Ik heb, heel pragmatisch, gewoon een stiksel ernaast gezet. Alsof het zo hoort. Niet meer over nadenken.
Het beleg
De cominatie beleg-rits wordt niet echt uitgewerkt in de werkbeschrijving van Fibre Mood. Hoe zorg je nou voor een afwerking waar je een beetje tevreden meer kunt zijn?
Wanneer je het beleg aan de hals stikt, vouw je het naadje van het beleg in (daar waar de speld zit, op onderstaande foto) en stik je die extra laag stof mee (dus: pand, rits, beleg en naadje beleg). Wanneer je dit de goede kant op vouwt, valt de naad automatisch zoals op deze foto. Even met de hand vastzetten, et voila.
Het eindresultaat
En dan heb je natuurlijk nog zijnaden, mouwen, zomen met de tweelingnaald, strijken, etc… Maar dan is je Gusta Dress af! Gefeliciteerd 😉
Ga jij de jurk ook maken? Ik vind het leuk als je een bericht achterlaat, ook als je nog een vraag hebt naar aanleiding van dit hele verhaal!
(Op de hoogte blijven van nog meer over leuke kledingstukken en goeie tips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!)
Related Posts
Bobbinhood overall
Omdat er de afgelopen maanden veel geklust wordt in Huize Dotter, ik fan ben van Simone Giertz èn van Bobbinhood, dacht ik voor mezelf eens een overal te maken en koos ik voor die van Bobbinhood. Ik had voor ogen dat ‘ie ook gewoon (eigenlijk vooral) in het dagelijks leven gedragen zou kunnen worden en …
De Collette Jurk (Fibre Mood 10/20)
De zomeredities van de Fibre Mood en de La Maison Victor vielen ongeveer gelijktijdig op mijn deurmat. Zoals wel vaker zie je per editie modellen in de tijdschriften die erg veel op elkaar lijken en dan weet je dat je er eentje moet maken als je on trend wilt blijven. Of juist niet natuurlijk 😉 …
Een naaimachine uitkiezen
Waar kijk je naar als je een nieuwe naaimachine wilt gaan kopen?
Jazzy Jacquard jurk (Ottobre)
Mijn tweede versie van de Jazzy Jacquard uit Ottobre (5/2016) bewijst alweer dat dit patroon een blijvertje is! Ik heb een paar kleine aanpassingen gemaakt, dat wel. Is deze jurk wat voor jou? Misschien heb je dan iets aan de volgende tips: (Stof is de Monsoon Grey french terry van Elvelyckan Design.) 1. Ik ben …